48 döda i skoterolyckor på ått år – Norrbotten i toppen

48 personer har omkommit och över 1 600 skadats i rapporterade snöskoterolyckor sedan 2013. Norrbotten står för nära en tredjedel av alla olyckor och dödsfall.

Norrbotten står för nära en tredjedel av alla olyckor och dödsfall gällande snöskoterolyckor sedan 2013.

Norrbotten står för nära en tredjedel av alla olyckor och dödsfall gällande snöskoterolyckor sedan 2013.

Foto: Elin Backlund

Norrbotten2021-01-30 12:30

– Alkohol och höga hastigheter är det som historiskt sett har orsakat flest dödsolyckor, säger, Per-Olov Wikberg, samordnare på Nationella Snöskoterrådet.  

Sedan 2013 har 484 skoterrelaterade olyckor inträffat i Norrbotten varav 15 personer har avlidit. Det gör att Norrbotten tar en andra plats som mest olycksrika län i Sverige.

Statistiken kommer från Transportstyrelsen och har tagits fram av Nyhetsbyrån Sirén. 

Ur ett längre perspektiv har olyckorna däremot minskat markant. Orsaken ska vara attitydförändringar samt det faktum att successivt fler åkare har skaffat förarbevis.

– Utbildningen är central för att kunna förebygga och förstå olycksriskerna, säger Per-Olov Wikberg.

Risken för svaga och lynniga isar är ett fenomen som har blivit vanligare under de senaste årens relativt sett varma vintrar menar Nationella snöskoterrådet.

Under 2020 rapporterades 159 olyckor till polis och sjukvården i riket, varav fyra dödsolyckor, men enligt Transportstyrelsen finns det en eftersläpning i siffrorna för fjolårets del.  

Trenden under senare år är att skoteråkningen styrs mot fjällmiljön utanför etablerade leder vilket är bra ur ett olycksperspektiv, enligt Nationella Snöskoterrådet.

– Friåkningen sker på stora snödjup och går naturligt sett långsammare. Orosmomentet framöver är att vi ska få se fler laviner. Vi har fått signaler på att sådana tillbud har ökat med åkningen utanför lederna, säger Per-Olov Wikberg.

Snöskoteråkning

  Sedan 2009 finns ett separat förarbevis för att köra snöskoter, som uppnås efter minst 10 timmars utbildning och godkänt kunskapsprov. Minimiålder är 16 år.  

  Personer som tog bil- eller traktorkörkort före år 2000 omfattas inte av kravet på förarbevis.  

  Högsta tillåtna hastighet är 70 kilometer i timmen  

  Över 330 000 registrerade snöskotrar fanns i Sverige i december 2019. 1975 var samma siffra cirka 10 000.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!