De astmasjuka norrbottningarna har tidigare undersökts inom ramen för Olin-studierna, som startade 1985. Det nya projektet är en fortsättning på det svensk-norsk-finska samarbetsprojektet Nordic Epilung study som startade 2017. Projektet har fått närmare fem miljoner kronor i anslag från Forte, det statliga forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.
– Det här var tredje gången gillt för mig. Det här var tredje året som jag försökte, och den här gången gick det hela vägen. Jag var så otroligt glad när jag fick beskedet, säger Helena Backman, projektledare för Olin-studierna.
Forskningsprojektet består av två delar; undersökningar och intervjuer med 2000 norrbottningar som tidigare undersökts i Olin-studierna och analyser av tidigare insamlade data.
– Den ena delen handlar om ett kliniskt projekt, som man brukar kalla det. Det handlar helt enkelt om att vi behöver löner för två forskningssköterskor som kommer att ta emot deltagare inom Olin-studierna och undersöka dem. Det handlar om totalt ungefär 2000 individer med astma som vi vill undersöka. Det kommer att ta några år.
– Den andra delen av projektet handlar om att analysera redan insamlade data som finns inom Olin. Den här stora datamassan vi har med kliniska data har vi länkat till olika register. Baserat på de data vi redan har kan vi titta på hur många som dör, vad de dog av, hur stor andel som läggs in på sjukhus och andra prognosmarkörer, fortsätter Helena Backman.
Ungefär tio procent av befolkningen i Norrbotten har astma. Hos vuxna är det en kronisk sjukdom, som kan yttra sig på olika sätt. Hos barn kan sjukdomen ibland växa bort.
– Framförallt så finns det väldigt få studier av prognosen, där man har tittat på hur det går för individer som har olika typer av astma, säger Helena Backman.
I forskningsprojektet hoppas man få svar på vilken prognos man har för olika typer av astma och hur sjukdomen utvecklas över tid, beroende på en mängd olika faktorer som livsstil, rökvanor och kost till exempel.
Det faktum att Olin-studierna har pågått ända sedan 1985 är en styrka.
– Vi är så otroligt tacksamma för alla norrbottningar som har deltagit genom åren och som fortsätter att komma och delta och bidra med sina data, för det är det som gör att vi kan genomföra det här, säger Helena Backman avslutningsvis.