Personalbristen: Operationssalar i Sunderbyn står tomma

Operationssalarna på Sunderby sjukhus har inte haft full beläggning på över 20 år – och det saknas fortfarande personal för att kunna använda alla salar.

Det är för få operationsteam för att kunna fylla operationssalarna på Sunderby sjukhus (Marcus Sundén och Per Berglund på bild).

Det är för få operationsteam för att kunna fylla operationssalarna på Sunderby sjukhus (Marcus Sundén och Per Berglund på bild).

Foto: montage

Norrbotten2021-09-19 19:00

Region Norrbotten är sämst i landet när det gäller väntetider i vården. Det rapporterade vi för ett par veckor sedan efter nya siffror om vårdköerna i Sverige. Samtidigt står operationssalar i Sunderby sjukhus tomma när satsningen på att korta kölistan ska genomföras.

I Sunderbyn finns 15 operationssalar, varav två ska vara tillgängliga för akuta kejsarsnitt. Under pandemin har ytterligare en sal anpassats för covid-19-relaterad vård.

Hur många salar som används varierar, men just nu är det inte fler än nio av tolv salar som används. Det finns inte personal till fler. Och det har det egentligen inte funnits sedan Sunderby sjukhus gick i full drift i februari 2020.

– Det har aldrig varit bemannat för att alla byggda salar ska kunna vara bemannade samtidigt. Så ser verkligheten ut.

Det här säger Per Berglund, chef för division funktion vid Region Norrbotten. Grundbemanningen är att det ska finnas personal för att kunna använda tio operationssalar.

– Det har inte funnits mer personal att bemanna med. Hade vi fått tag i mer personal hade vi ju naturligtvis haft fler salar öppna.

Främst är det sköterskebristen som är problemet, säger han. För att lösa det har Region Norrbotten gått ut med att man är beredd att lägga 500 miljoner på att hyra in personal.

Det här har mötts av intern kritik. Att kortsiktiga kökrisen förvisso är viktig att råda bot på, men att en långsiktig lösning för Sunderby sjukhus bemanning inte ska åsidosättas.

Överläkaren Marcus Sundén är en av de som stått bakom kritiken.

– Det är inte två sidor. Vi arbetar med samma mål, från undersköterskor till politiska ledningen. Det är en organisatorisk grej där vi är rädda att det här ska ses för kortsiktigt. Det ena behöver inte utesluta det andra. Vi behöver kanske köpa in vissa operationer för att lösa situationen för patienter som har väntat länge. Men just nu haltar det där vi bor. Sunderbyn är i mitten av det här. Vi skickar patienter till universitetssjukhus, de skickar patienterna tillbaka till oss för eftervård. Vi tar emot patienter från hälsocentraler och från mindre sjukhusen. Då måste resurser finnas för att ta hand om alla de här flödena, säger Sandén.

Per Berglund igen:

– Vi har befunnit oss i en pandemi som gör att vi har extremt kort fokus. Men bemanningsbekymmer har vi jobbat med i åratals, så det håller jag inte med om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!