141 distriktsläkare saknas: "Vill samarbeta med facken"

Det saknas 141 distriktsläkare i Norrbotten utifrån Socialstyrelsens norm om en läkare per 1 100 invånare.

Läkarföreningen träffade den politiska ledningen för Region Norrbotten. Från vänster Marina Tuutma, riksordförande i Svenska distriktsläkarföreningen, regionråd Camilla Friberg (S), regionråd Linda Jonsson (V), Jenny Hedgren Rönnlund, Norrbottens Läkarförening, Gunilla Engström, ordförande i Norrbottens Läkarförening och Robert Svartholm, Distrikstläkarföreningen.

Läkarföreningen träffade den politiska ledningen för Region Norrbotten. Från vänster Marina Tuutma, riksordförande i Svenska distriktsläkarföreningen, regionråd Camilla Friberg (S), regionråd Linda Jonsson (V), Jenny Hedgren Rönnlund, Norrbottens Läkarförening, Gunilla Engström, ordförande i Norrbottens Läkarförening och Robert Svartholm, Distrikstläkarföreningen.

Foto: Kent Lidman

Norrbotten2023-02-03 15:30

Det saknas också en plan för hur man ska nå dit. Det var budskapet från läkarna till ledningen och oppositionen vid Region Norrbotten när de träffades vid olika möten i Luleå på fredagen.

– Det behövs fler doktorer för att norrbottningarna ska få en bättre vård, sade Jenny Hedgren Rönnlund och Gunilla Engström i Norrbottens läkarförening efter mötet.

– Vi vill teckna ett nytt samarbetsavtal med facken och tillsammans arbeta med dessa frågor, sade regionråden Camilla Friberg (S) och Linda Jonsson (V).

Vi har tidigare berättat att Läkarförbundet i en larmrapport uppger att hälften av läkarna i Norrbotten inte hinner med sitt jobb under den normala arbetstiden. Rapporten visar också att tre av tio läkare uppger att de inte får den vila och återhämtning de behöver mellan arbetspassen. 

Läkarföreningen presenterade en rapport om "fasta läkarkontakter i Norrbotten". Den utgår från normen om en läkare per 1 100 invånare. Norrbotten hade i början av förra året 85 distriktsläkare, men borde enligt normen ha haft 226. Det fattas alltså 141 distriktsläkare.

Läkarföreningen påpekade att det inte heller finns någon plan för hur man ska nå dit och samtidigt flyttas en del av sjukvården från sjukhusvård till primärvård, utan att primärvården får mer resurser. Läkarföreningen pekade ut några åtgärder för att förbättra vården.

Regionråden Camilla Friberg (S) och Linda Jonsson (V) var nöjda med mötet, men gav inte några konkreta löften efter mötet.

– Detta är en större fråga än bara läkarbristen. Vi tar med oss det vi fått höra på detta möte och arbetar bredare utifrån ett helhetsgrepp, sade Linda Jonsson (V).

– Alla facken har ju tidigare sagt upp samarbetsavtalen med regionen. Vi måste göra detta tillsammans, och vi vill teckna nya avtal med de tre facken, Läkarföreningen, Vårdförbundet och Kommunal, sade Camilla Friberg (S).

Regionrådet kommer att träffas under en heldag och diskutera vad man kan göra och vilka åtgärder som behövs för att det ska bli en bättre situation för vården i Norrbotten.

– Det gäller ju att göra vårdarbetet i Norrbotten mer attraktivt så att de som jobbar i vården blir mer delaktiga. Vi vill ta bort den toppstyrning som många i vården nu upplever, sade Linda Jonsson.

Oppositionsrådet Linda Frohm (M) var mycket nöjd efter mötet.

– Ett av de bästa möten jag varit på. Det gav mig många uppslag och idéer om hur vi kan förbättra arbetet för patienternas bästa. Jag håller fullständigt med läkarna. Vi försöker arbeta mot detta i praktiken. Det är klart att läkarna måste bli fler och få en bättre arbetsmiljö. De måste också få mer tid både att träffa patienter och ta hand om den administration som behövs för patienternas bästa, sade hon.

Läkarföreningen var nöjda med mötena, men är i dagsläget inte beredda att teckna ett nytt samarbetsavtal med Region Norrbotten.

– Vi hade en god dialog men fick inga konkreta löften. Vi måste jobba fram hur vi konkret ska arbeta tillsammans, innan vi tecknar ett nytt samarbetsavtal. Där är vi ännu inte, sade Jenny Hedgren Rönnlund och Gunilla Engström.

Även Marina Tuutma, riksordförande i Svenska distriktsläkarföreningen tyckte det var bra möten. 

– Jag upplevde att de lyssnade på oss och är öppna för att jobba tillsammans.Det är viktigt att förändra primvårdens uppdrag som nu är orimligt stort, säger hon.

Så ska vården förbättras

Så här vill Läkarföreningen i Norrbotten nå målen om fler läkare och en bättre arbetsmiljö:

* Värna om personalens arbetsmiljö tydliggör primärvårdens uppdrag.

* Ge verksamheten stöd och prioritera och avgränsa uppdraget vid resursbrist.

* Begränsa listningen till en läkare per 1 100 invånare.

* Ta fram en kompetensförsörjningsplan.

* Ekonomiska resurser utifrån uppdraget.

* Prioritera utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!