I narkotikautredningen som sattes igång i mars är ett av målen att förbättra samverkan mellan hälso- och sjukvården, polismyndigheten och socialtjänsten. Det för att personer med ett skadligt bruk eller beroende ska få adekvata insatser.
Enligt Maria Eriksson, som är teamchef på team individ vid Bodens kommun, har samarbetet mellan kommunen och regionen förbättrats under den senaste tioårsperioden.
– Det är jättestor skillnad motför tio år sen, vi har jobbat upp strukturer för samverkan och har goda relationer mellan närpsykiatrin, socialtjänsten, elevhälsan och psykiatrin, säger hon.
Det hålls också fler så kallade Sip-möten nu. Sip står för samordnad individuell planering.
– Det har vi när en person ligger inne på sjukhuset och har behov av insatser från både kommun och region, det är ett jättebra verktyg. Det har tagit tid att jobba upp, men jag tycker vi har goda rutiner för det nu, säger Maria Eriksson.
Pernilla Nordkvist, tf divisionschef vid psykiatrin i Norrbotten, håller med.
– Oftast hålls de här mötena under vårdtiden, då har man möjlighet att göra upp en plan innan patienten kommer ut och hamnar i ett fortsatt drickande eller narkotikaanvändande. Samtidigt som vi inom hälso- och sjukvården får veta vem som tar vid när patienten lämnar sjukhuset, säger hon.
Båda anser att samverkan mellan socialtjänst och psykiatri är god, men det finns också mycket arbete kvar att göra.
– Det handlar inte bara om sjukvården, framför allt måste vi bryta stigmatiseringen, så att de här personerna kan få rätt hjälp. Beroende är en sjukdom, vi måste släppa tanken att "det är bara att skärpa sig", säger Pernilla Nordkvist.
Parallellt med narkotikautredningen pågår den så kallade samsjuklighetsutredningen, som tar sikte på personer med missbruk i kombination med annan psykiatrisk diagnos. Ett betänkande som redan presenterats i den är att all beroendebehandling ska flyttas över till sjukvården.
– I dag står kommunen för en stor del av den enskildes behandling. Det handlar om ansökan om och vårdplacering enligt LVM, frivilliga placeringar på så kallade HVB-hem samt psykosocial behandling i öppenvård. Om samsjuklighetsutredningens förslag går till beslut kommer ansvaret för all vård och behandling ligga på regionen, säger Maria Eriksson.