LKAB: "Prisrekyl på malmen"

Järnmalmspriserna skjuter i höjden – men LKAB:s analytiker räknar med en prisrekyl under 2017.Kostnadsbesparingarna kommer också att fortsätta.– Däremot behöver vi inte längre känna samma panik, säger Markus Petäjäniemi, produktions- och logistikdirektör i Kiruna.

Bakslag? Järnmalmspriserna fortsätter stiga under 2017 men LKAB tror på prisrekyl. "När man börjar beta av malmlagren i  Kina i stället för att importera, då blir det priseffekt nedåt", säger Markus Petäjäniemi.

Bakslag? Järnmalmspriserna fortsätter stiga under 2017 men LKAB tror på prisrekyl. "När man börjar beta av malmlagren i Kina i stället för att importera, då blir det priseffekt nedåt", säger Markus Petäjäniemi.

Foto: Maria Unga

Norrbotten, uppdaterad2017-02-13 11:34

Det var i fredags som priset för 62-procentig järnmalm levererad till Kina noterades till 86,62 dollar per ton, den högsta siffran på 30 månader.

– Priset har stigit väsentligt mer än vad vi förväntade oss, säger Markus Petäjäniemi.

En bakgrund är den starka importen till Kina och all järnmalm som samlas på lager i hamnarna där. LKAB:s egna analytiker trodde att detta skulle stanna av i samband med det kinesiska nyåret under januari-februari – men nu fortsätter landet att importera malm.

– Hamnlagren i Kina brukar ligga på cirka 100 miljoner ton. Nu är de uppe i över 120 miljoner ton och fortsätter att växa. Men när de börjar beta av lagren i stället för att importera, då blir det priseffekt nedåt.

Markus Petäjäniemi konstaterar också att den inhemska malmproduktionen i Kina stannade av under fjolåret.

– Det hänger ihop med priskurvorna. När priserna föll så kraftigt i slutet av 2015, var det mer gynnsamt att importera.

Risken är att den positiva prisutvecklingen de senaste månaderna når en kritisk punkt, när det åter blir delvis billigare för Kina att producera malmen själva, även om de har en begränsad gruvkapacitet.

– Därför tror vi att det kommer en prisrekyl under senare kvartal år 2017. Svårt att sia om den blir tillfällig eller mer permanent.

Att priserna nu stiger hänger också ihop med stigande stålpriser och ökad produktion världen över.

– Grunden för järnmalmsproduktionen är stålkonsumtionen, som följer BNP-utvecklingen. Ståltillverkningen stod och stampade de första tre kvartalen, men fjärde kvartalet skedde en tillväxt i hela stålbranschen.

Vilken är orsaken?

– Den spekulativa utvecklingen är kopplad till framtidsförväntningarna inte minst i USA. I och med presidentvalet och Donald Trump tror man på mer infrastrukturinvesteringar. Och uppenbart har börserna gått bättre sedan han tillträdde.

– Men även mer fundamentalt har efterfrågan på stål på senare tid blivit bättre runtom i världen, även i Europa, säger Markus Petäjäniemi.

Samtidigt finns orosmoln som de handelshinder som Trumps protektionistiska politik kan innebära på sikt, likaså vad Brexit innebär för handeln med Storbritannien.

– Sex-sju procent av vår totalvolym går till England i dag. Vi vet inte vilka handelshinder som kan uppstå framöver.

Den sjöburna järnmalmshandeln i världen ligger totalt omkring 1,3 miljarder ton per år. Omkring 10 procent av den utgörs av den anrikade, högvärdiga pellets som bland andra LKAB producerar.

– Ingen rakettillväxt i dag men vi tror att marknaden kommer stärkas i framtiden, tack vare miljö- och effektiviseringskraven på masugnarna. Det behövs bättre råvara för att undvika dåliga miljöutsläpp.

Kan en fortsatt positiv prisutveckling innebära stärkt bemanning inom LKAB?

– Nej. Vi är och har varit inne i effektiviseringsprogram som snart är genomförda. Samtidigt som vi ökar i volym, ska färre klara mer.

Och kostnadsbesparingarna fortsätter under 2017.

– Men vi behöver inte längre känna samma panik, säger Markus Petäjäniemi, produktions- och logistikdirektör på LKAB.

LKAB:s bokslutskommuniké för 2016 och delårsrapport för fjärde kvartalet 2016 offentliggörs på torsdag den 15 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om