Från krogen till skogen...

De sade farväl till en stjärnkrog i Göteborg för att göra sin egen mest känd i norra Sverige.
Med gourmetmat ska de fresta smaklökarna i restaurangen, där den ena som tolvåring för sin mamma förklarade att han skulle bli stjärnkock.

NISKANPÄÄ2005-05-28 06:30
I fjol lockade radiojournalisten Svea Laiti, med rötterna i Juoksengi, sin son Simon, som utbildat sig till kock och och jobbat på bland annat stjärnkrogen 28+ i Göteborg, att hjälpa henne att driva Polcirkelstugan i Juoksengi som hon arrenderat för att ha restarang över sommaren.<br>Sonen nappade och blev överväldigad av mottagandet hos gästerna. Den gourmetmat som han lagade gick verkligen hem och ryktet om hans goda mat hann sprida sig ordentligt.<br>Fångad av möjligheterna<br>När så kommunen böd ut Kattilakoskianläggningen i Niskanpää norr om Övertorneå till arrende, hade han fångats av möjligheterna som han såg med restaurangen.<br>&nbsp;? Det är varje kocks dröm att ha eget och här i Kattila är det fantastiskt fint. Jag bad min kompis Christian Moborg att komma med. Vi ska se till att det går att få äta riktig gourmetmat här året runt, säger han med ett leende.<br>Årets kock<br>Kompanjonen Christian, med rötterna i Östergötland, har en diger meritlista efter att ha arbetat på stjärnkrogar i såväl Sverige, Frankrike och England. Han fanns också med bland finalisterna i Årets kock- tävling.<br>Herrarnas sambor sade också ja till en flytt norrut och att vara med i utmaningen som pojkvännerna antagit: att göra restaurangen till den mest kända i norra Sverige.<br>Mamma Svea berättar att det faktiskt var just här, när hon för 13 år sedan drev en sommarrestaurang på platsen, dock i en liten mer baracklik byggnad, som den då 12-årige sonen bestämde sig.<br>&nbsp;? Han sa att ?mamma, jag ska bli kock och inte vilken kock som helst?. Vem hade trott då att vi i dag skulle stå här? säger hon glatt.<br>Restaurangen öppnar för allmänheten i dag, men redan i går intogs den av inbjudna gäster som fick smakprov av stjärnkockarnas specialkomponerade buffé. Även Sveas man Krister Laiti ingår i teamet som inte nöjer sig med Kattilakoski, utan även kommer att ha hand om Polcirkelstugan i Juoksengi där det blir mer stekhus-inriktning.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!