Metoden att iordningställa lekbottnar på naturlig väg för öring, kallad Hartijokimetoden, utvecklades av ett gäng entusiastiska sportfiskare från Nilivaara i början av 90-talet.
Under flottningsepoken rensades vattendragen på sten och det gjorde att fiskarnas lekbottnar förstördes och reproduktionen minskade kraftigt. Men från äldre bybor fick Kjell Nilsson veta att det funnits gott om öring i Hartijoki tidigare.
-94 tog sportfiskeklubben kontakt med Fiskeriverket som gav dem information om vad de behövde göra. De började med att inventera och dokumentera sten. Sedan delade de bäcken i två delar.
– I den övre delen lade vi tillbaka sten och gjorde lekbottnar, i den nedre lade vi bara tillbaka sten. Och det gjorde vi förstås för att jämföra vad som hände, berättar Kjell Nilsson.
– Vi dokumenterade allt, hur vi gjorde lekbottnar och lade ut sten. Vi gick tillbaka året efter och tittade, det är årsungarna man är intresserad av för att se om det skett någon lek året innan, säger Kjell Nilsson.
Det tog ungefär sex år innan metoden finslipades. I den övre delen av bäcken exploderade reproduktionen medan inget hände i den nedre. Det var alltså lekbottnarna som var viktiga.
Nu har föreningen restaurerat alla deras vattendrag. Och Hartijokimetoden har spridits över hela landet.
– Men alla lyckas inte. De har inte använt det naturliga materialet utan kört ut grus och då funkar det inte. Man har tappat det riktigt fina substratet som måste finnas för att det ska binda ihop lekgruset, menar Kjell Nilsson.
Men det finns ett hot mot öringbeståndet. Gällivare kommun har bytt mottagningsområde för reningsverket i Skaulo till Hartijoki, något som oroar Kjell Nilsson. Innan 2007 rann det behandlade avloppsvattnet ut i det mycket större Soutojärvi. Men vattnet började lukta illa och det blev problem med algblomning.
Beslutet att byta recipient överklagades. Var avloppsvattnet från Skaulo ska rinna ut ska nu avgöras i mark- och miljödomstolen eftersom länsstyrelsen och Gällivare kommun är oeniga.
– Länsstyrelsen vill inte riskera att det blir övergödning i Hartijoki. Det är det absolut viktigaste vattendraget för havsöring i hela Kalixälvsystemet. Förstör man det är det kört, säger Kjell Nilsson.
Han vill inte kalla sig specialist på att restaurera vattendrag.
– Återställa i naturen det människorna förstört, det blir man aldrig specialist på. Däremot är man specialist på att förstöra ända sedan man föds, säger Kjell Nilsson.