Fler fjällvandrare innebär fler räddningar

Fler väljer att ta en fjällsemester och betyder att fler ovana fjällbesökare gör sina första vandringar. Vilket innebär allt fler fjällräddningar.– Det är viktigt att man inte ger sig iväg utan tillräckliga kunskaper, säger Per-Olov Wikberg, Fjällsäkerhetsrådet.

VANA VANDRARE. Mats och Annika Wickman gjorde sina första fjällstrapatser redan 1979 respektive 1980.

VANA VANDRARE. Mats och Annika Wickman gjorde sina första fjällstrapatser redan 1979 respektive 1980.

Foto: Robert Holmbom

Nikkaluokta2013-08-07 06:00

Under juli månad hade Kebnekaise rekordmånga gästnätter och intresset för fjällen bara fortsätter att öka, enligt fjällstationerna i Kebnekaise, Abisko och Saltoluokta. Enligt Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd uppskattas omkring en halv miljon fjällbesökare under sommaren, varav många gör bland sina första fjällvandringar.

– Sommarfjällen erbjuder en storslagen naturupplevelse och det är glädjande att fjällen lockar allt fler nya besökare året runt. Men det är viktigt att man inte ger sig iväg utan tillräckliga kunskaper, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Familjen Wickman från Täby är dock vana fjällbesökare, de ska ta sig från Nikkaluokta till Hukejaure-stugan med helikopter och vandra tillbaka, något som de planerar ska ta fyra till fem dagar. Dottern i familjen Cecilia Wickman, 18 år, har redan tjuvstartat med en vandring upp till Kebnekaise.

– Jag kom just ner och har varit där med tre kompisar och vandrat, säger hon.

Men det var en guidad tur längs den östra leden, så någon större risk för att vandra vilse fanns inte. Sedan besökte de fyra Stockholmsvännerna bland annat Silverfallet, men då utan guide.

– Vi hade bara en vanlig karta sedan höll vi oss nära fjällstationen, så det kändes säkert, säger Cecilia Wickman som lämnade sina vänner i Nikkaluokta för en fortsatt fjällvistelse med ankommande familjen.

Mats Wickman och hustrun Annika har dock inga större farhågor över den här fjällsemestern.

– De här lederna är rätt så vältrafikerade men det finns en liten bit fram till Kungsleden där det är lite mindre folk, men vi har gått söder om här i orösade leder i bland annat Sarek, så det här känns rätt lugnt, säger Mats Wickman som dock medger att fjället kan vara nyckfullt:

– Men man vet ju inte och det är ju väder och vind som spelar in så man får anpassa sig.

Råd till fjällsugna

Välj rätt utrustning

Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt och en klokt packad ryggsäck bör inte vara för tung.

Meddela färdväg

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka.

Anpassa fjällturen efter vädret

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väderprognoser via radion eller webben.

Följ markerade leder

Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.

Ta med karta och kompass

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder.

Rådfråga erfarna

Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!