Fjällbyn vid vägens slut

Vid vägens ände, där två dalgångar och en älv mynnar ut ligger den lilla byn Nikkaluokta. Här har släkten Sarri arbetat med turism i över hundra år. Anna Sarri tar traditionen vidare.

UTSIKTEN. Från byns högsta punkt uppe vid kapellet är utsikten mot Tuolpagorni och Kebnekaise storslagen.

UTSIKTEN. Från byns högsta punkt uppe vid kapellet är utsikten mot Tuolpagorni och Kebnekaise storslagen.

Foto: Maria Unga

Nikkaluokta2017-03-10 10:48

I början av 1900-talet kom några svåra vintrar som slog ut renhjorden för Anna Sarris förfäder. De renskötande familjerna behövde något annat att försörja sig på och blev kvar i Nikkaluokta.

– Först var de transportörer av folk och saker och hade små båtar, berättar Anna Sarri som driver Nikkaluokta Sarri AB tillsammans med sin mamma Margareta.

Omkring 1908-1910, bosatte sig de första familjerna i Nikkaluokta. En av dem var Anna Sarris farfar Nils Olsson Sarri och farmor Maria Sarri.

– De rodde och hämtade folk nere vid järnvägsstation vid Kalixfors, det är fem sjöar och fyra forsar. De hade också mindre träbåtar uppe vid sjön Láddjujávri, säger Anna Sarri.

Hennes pappa Henrik Sarri arbetade först med två renar som han forslade saker med under vintertid. Senare blev det hästar. Fler och fler ville komma upp och turista och familjerna i Nikkaluokta tog emot folk i sina kåtor och hus.

– Jag tycker mig komma ihåg att pappa och fastrarna berättat att på somrarna flyttade de ut i kåtor, för det var så föräldrarna hade vuxit upp, fast de hade kåtan på sin egen gård. De flyttade ut och turisterna fick sova i huset, säger Anna Sarri.

Under åren har turismen utvecklats. Den nuvarande fjällanläggningen byggdes 1988 och har nyligen renoverats. Till anläggningen hör också 14 stugor som byggdes på 50-talet. Men Anna Sarri och hennes mamma håller medvetet verksamheten liten.

– Det ska inte vara några skidliftar här och det ska inte vara så stort. Vi skulle inte äventyra något som skulle förstöra stämningen för det här är en liten fjällby. Aktiviteter som skulle förstöra för rennäringen eller renbetet, det är inte heller aktuellt, rennäringen kommer först och efter det byns liv, säger Anna Sarri.

I dag är det tredje och fjärde generationen Sarri som driver verksamheten vidare. Bara på fjällanläggningen arbetar för dagen tre generationer intill varandra i reception och kassa. Anna Sarri själv och hennes mamma och dotter.

– Vi jobbar ihop och det är så det är här i huset, säger Anna Sarri.

Hon ser ljust på framtiden och är övertygad om att turisterna kommer att fortsätta hitta till Nikkaluokta, det har dom gjort i över hundra år redan. Vädret är det som kan överraska mest.

– Ingen kan längre gå på gamla meriter eller tanksätt att det så här ska det vara, det är så snabba skiftningar nu så det är det vi måste lära oss att förstå, säger Anna Sarri.

Nikkaluokta:

– Ligger cirka sju mil väster om Kiruna i Gällivare kommun.

– Här startar vandringsleden till Kebnekaise fjällstation 19 kilometer bort.

– Turistverksamheten i Nikkaluokta startade i början av 1900-talet.

– Nuvarande fjällanläggning med bland annat restaurang byggdes 1988. Det finns också 14 stugor.

– Det finns tolv bofasta hushåll i Nikkaluokta.

– Nikkaluokta har rekordmånga köldrekord. I februari skiftade vädret från minus 33 grader till plus åtta grader och sedan vindar på 27 meter i sekunden inom tre dygn.

– Vintersäsongen sträcker sig från 25/2 till 7/5.

Källa: Nikkaluokta Sarri AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om