När de 60-tal strandsatta fjällbesökarna vaknade på Kebnekaise fjällstation på fredag morgon var det ännu oklart om de skulle kunna flygas ner till Nikkaluokta.
– Vi fick beskedet tätt inpå. Det pratades om en prioriteringslista. Om det bara går några turer, vilka ska få åka, säger Katarina Dahlgren, som flögs ner under fredag förmiddag.
Översvämningarna från de öppna jokkarna och snösmältningen som byggt vattennivåer på uppåt en meter på sjöar och myrar har gjort det omöjligt att ta sig ner de nära två milen till Nikkaluokta.
1958 gick tidigare Hans Dahlgren, svensk socialdemokratisk politiker, tidigare politisk rådgivare och diplomat, Kungsleden, för första gången med sin pappa. Familjen bodde då i Kiruna. Sedan dess har han återkommit till Kebnekaiseområdet nästan årligen. Döttrarna Cecilia och Katarina Dahlgren har varit med under de senaste 35 åren.
– Det har hänt någonting med klimatet som gör att vintrarna blir kortare och snön smälter flera centimeter varje dygn och det har jag inte sett förut. Jag tycker verkligen att det här är en varningssignal som vi måste ta på allvar.
I onsdags sammanstrålade familjen vid Kebnekaise. Det började blåsa och regnstorma redan under onsdagen för att eskalera under torsdagen. Då kom ingen vare sig till eller från Kebnekaise.
– Där satt vi. Ingen visste hur länge det skulle bli. Vi ska ha middag hemma hos oss imorgonkväll (läs lördag) och frugan har undrat: Kommer du till middagen? Du ska ju laga maten, säger Hans Dahlgren.
Liza Chashchyna och Cassiani Fotinos har varit i området eftersom de tillsammans med Niclas Norling, John Nordling och Carl Holmquist, från Uppsala, skulle ha riggat ett visuellt klimatprojekt i Kebnekaisemassivet.
– Vi är med i ett projekt som går ut på att lägga ut ullfilt på glaciären. Vi vill illustrera våra sommargäster och vandrare hur hård avsmältning det är på våra glaciärer. Ullen ger en isolerande effekt och illustrerar avsmältningens påverkan. Vi skulle övernatta på Björlings glaciär (sluttning nedanför Kebnekaises sydtopp red anm) men tvingades gå ner tidigare på grund av hård vind, berättar Niclas Norling.
De tillhör ett privat projekt initierat av äventyraren Oskar Kihlborg som har samlat in sponsorer och ideella krafter som jobbar med att visa klimatförändringarnas konsekvenser.
– Det blir en väckarklocka för de som passerar att man helst inte ska flyga häruppe. Nu hamnade vi ju själva i en nödsituation så vi var tvungna att åka ner med helikopter, säger John Norling.
Att flyga helikopter i fjällvärlden är egentligen ett gigantiskt avsteg från deras budskap.
– Vi vill inte flyga överhuvudtaget. Vi har undersökt alla andra alternativ som att åka skidor ner, vandra ner och skotertransport, men det går inte. Man stänger på fjällstationen och vi behöver ta oss ner. Så det här är det absolut sista alternativet för oss i projektet, säger Cassiani Fotinos.
– Anledningarna till att folk har blivit strandsatta är ju klimatförändringen till viss del. Det är tråkigt och folk måste engagera sig i det och inse allvaret. Det är därför vi är häruppe för att försöka göra en visuell bild av vad som händer, säger Carl Holmquist.