Vist samarbete i två Råneälvsbyar

En vis bygd vill öka inflyttningen.
Bland annat genom satsning på entreprenörskap i skolan.
Eller kanske byarna gör som jämtländska Trångsviken och bolagiserar bygden.
I lördags anordnades ett seminarium i Niemisel med 80-talet deltagare.

NIEMISEL2006-09-04 06:00
Gunnarsbyn och Niemisel, två grannbyar i skilda kommuner. Nu har de två byarna i Råne älvdal gått samman under namnet En Vis bygd, gränslös utveckling.
Koordinator är Bertil Degerlund och han tror stenhårt på idén med att samverka och hitta nya lösningar för att öka inflyttningen och göra landsbygden starkare.
Han berättar att tanken med seminariet är att få inspiration och hitta nya utvecklings- och samverkansformer. Ett 80-tal personer hade i lördags sökt sig till Kvarnåskolan i Niemisel för att låta sig inspireras och själva komma med idéer.
Företagare, politiker, tjänstemän och folk från bygden delades på eftermiddagen in i två grupper med uppgift att ta fram idéer på hur bygden ska utvecklas och hur man kan förändra attityder och traditioner i mindre skolmiljöer.

Tar upp dilemman
Teis Christiansen, som bland annat varit verksam i Kiruna, är numera rektor för en skola i Orsa. Han berättar att det gäller att våga ta upp olika dilemman, diskutera dem och komma fram till nya lösningar. Teis Christiansen tog som exempel en skola som förändrade den fysiska lärmiljön och byggde om för att skapa en mer kreativ miljö.
- Dilemmat var att det blev en kulturkrock mellan pedagoger och tekniska förvaltningen. Vi hade gått in på deras område, och i deras ögon förstört korridoren. Efter det satte vi oss ner och tog fram ett gemensamt förhållningssätt till Orsa kommuns skolgårdar. Vi lyfter fram dilemman, och tar itu med dem och gör gemensamma vägval, säger Teis Christiansen.

Bolagiserad jämtby
Rickard Uski, projektledare för Trångsviksbolaget i Jämtland, berättade den fantastiska historien om den lilla byn mellan Åre och Östersund som vänt trenden och ökat inflyttningen.
- Vi har haft en kraftig ökning och i dag har Trångsviken 700 innevånare. Man har tagit tag i olika saker och förväntar sig inte att kommunen gör det. Vi har också många företagare. Vi har bolagiserat utvecklingen kan man säga. Alla i byn har skramlat till en gemensam kassa, det blev 2,7 miljoner kronor och Trångsviksbolaget kan nu hjälpa entreprenörer med bland annat finansieringslösningar, säger Rickard Uski.

Pionjärer
Han berättar att bolaget växte fram genom företagarföreningen och bygdegårdsföreningen, som är den största aktieägaren i Trångsviksbolaget.
- Vi har en utvecklingsroll men vi ser också att vi har ett ansvar för föreningslivet och servicen i byn.
Skolan i Trångsviken var också pionjärer när det gäller entreprenörskap i skolan.
- Det gäller att legitimera företagandet och det finns en acceptans i Trångsviken och jag tror skolan bidragit till det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!