Kvarnåskolan svidar om

Till hösten svidar Kvarnåskolan om - till friskola. Eleverna tar det med ro. - Det kanske blir bättre, konstaterar en redan nöjd Ibba Eriksson.

SPÄNNANDE. Första klassaren Ibba Eriksson trivs på Kvarnåskolan. Att börja tvåan efter sommarlovet ska bli spännande, att skolan då blir en friskola tror hon kan göra skillnad.
Foto: Roland S Lundström

SPÄNNANDE. Första klassaren Ibba Eriksson trivs på Kvarnåskolan. Att börja tvåan efter sommarlovet ska bli spännande, att skolan då blir en friskola tror hon kan göra skillnad. Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Niemisel2009-06-11 06:00
Fotbollen studsar hit och dit, dubbelstuds eller att bollen hamnar utanför linjerna är inte tillåtet, att ta med händerna är också förbjudet. Den som missar åker ut, men är strax med igen på en ny omgång.- Det här är en bra skola. Det är lite folk så vi får mycket hjälp, säger Martin Nilsson medan han fortsätter att spela.En bit bort från bollplanen finns en hockeyrink och några gungor, de yngre barnen leker i klätterställningen. Ingen tycks bry sig om myggorna som surrar på skolgården mitt i skogen.- Jag går i sexan och ska börja på Råneskolan, alla går högstadiet där. Det känns bra, vi har sparkval och musik på skolan redan nu.Anton Lundmark Vallenberg går i femman, när sommarlovet är slut och det är dags att börja skolan igen är Kvarnåskolan en friskola.- Jag ska gå kvar, det är en bra skola och jag bor nära, bara en kilometer bort. Jag tror inte det blir någon skillnad, säger han.En annan av eleverna berättar att föräldrarna inte tror på friskolan, därför blir det Råneåskolan till hösten. Särskilt pirrigt känns det inte.- En kompis ska också börja där.Funderade mycket
Förstaklassaren Ibba Eriksson tror att det blir en ganska stor skillnad att gå på en friskola mot att gå i en kommunal skola. Om än hon redan tycker att Kvarnåskolan är bra som den är, så tror hon att det kanske kan bli lite bättre, riktigt vad som kan bli bättre måste hon fundera på en stund innan hon kan svara.- Det kanske blir flera barn som kommer till skolan, säger hon sedan innan hon skyndar vidare till mattelektion. Klassen ska räkna plus och minus i matteboken, något som hon för övrigt är ganska bra på.På Kvarnåskolan finns totalt 30 elever, samt en förskola och ett fritids. Carina Hööc, resurspedagog på skolan, berättar att ingen av lärarna blir kvar vid övergången. Själv fick hon fundera både en och två gånger innan hon bestämde sig för att fortsätta som kommunanställd. - Här vet man inte hur barnantalet blir. Jag måste tänkta på min framtid, jag har jobbat 21 år inom kommunen. Om jag skulle börja jobba på friskolan måste jag säga upp mig. Men vi önskar friskolan lycka till, skriv det, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!