Köttbonden: "Försökt förklara hur vi arbetar"

Den totala köttkonsumtionen i Sverige går ned något. Samtidigt väljer den svenska konsumenten i allt högre utsträckning inhemskt kött.Köttbonden Anders Nilsson i Niemisel ser en ökad medvetenhet hos slutkunden.

De här stutarna kom till Niemisel för bara några dagar sedan. Totalt finns i dag 180 djur på Granbacka gård.

De här stutarna kom till Niemisel för bara några dagar sedan. Totalt finns i dag 180 djur på Granbacka gård.

Foto: Joakim Nordlund/Frilans

NIEMISEL2019-03-09 05:00

I veckan skrevs det bland annat om att köttkonsumtionen nu har sjunkit med 2,2 kilo kött per person. Konsumtionen har ökat stadigt sedan 1990 men de senaste två åren har man alltså sett en liten minskning. Samtidigt stiger försäljningen av svenskproducerat kött med hela 5,2 procent.

Det här gläder bland annat köttbonden Anders Nilsson i Niemisel. Han driver familjegården Granbacka och han har i dag 180 köttdjur på sin gård.

– Det är bra att konsumenterna får upp ögonen för vårt fina svenska kött. Vi har till exempel lägst användning av antibiotika i världen, säger han.

Den svenska köttkonsumtionen nu har sjunkit från 85,5 kilo per person till 83,5 kilo per person.

– Det är det importerade köttet som har fått stryka på foten. Och det är bra. Vi följer svensk djurlagstiftning. Vi granskas och det är bra. Köper du kött från Sverige så vet du att du kan du känna dig trygg på att djuren har haft det bra, säger han.

Han tror själv att torkan i somras kan vara en orsak till varför den svenska köttkonsumtionen nu har sjunkit.

– Under grillsäsongen vill den svenska konsumenten gärna ha kött. I somras var det eldningsförbud under lång tid på väldigt många platser i landet. Därför ska man nog inte dra för höga växlar på att vi har minskat mattintaget på kött med två kilo per person och år, säger han.

För svenskt kött ligger nu marknadsandelen på 67 procent. Åsa Lannhard Öberg är jordbrukspolitisk utredare på jordbruksverket. Till tidningen Land Lantbruk ger hon sin syn på varför allt fler svenskar nu väljer inhemskt kött framför utrikiskt:

– Det har under lång tid varit ett väldigt fokus på pris hos livsmedelsindustrin och konsumenterna. Nu har vi sett ett lappkast. Allt fler kopplar ihop svenska mervärden med olika hållbarhetsaspekter, vilket ger en andel ökat svenskt kött och matfågel på tallriken, säger hon.

Anders Nilsson säger att det ligger många år av arbete bakom den ökning av inhemsk köttproduktion som vi nu ser.

– Vi har verkligen försökt att förklara hur vi arbetar. Vilket ansvar som följer med en svensk bonde som föder upp djur. Det här börjar den svenska slutkonsumenten nu värdera. Det gör mig glad, säger han.

Hur ser era framtidsplaner ut?

– Vi funderar på att också göra en liten gårdsbutik här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om