Under lördagen ska allt vara värdigt. Det 45 kilometer långa skidspåret som går längs med Råneälven ska då vara i toppskick. För att det ska bli verklighet samarbetar drygt 70 frivilliga arrangörer från byarna mellan Gunnarsbyn och Råneå. Under fredagen arbetade Jan Ek, Anders Gustafsson och Tomas Engström från tidig morgon med att preparera spår och placera ut informationsskyltar.
– Tack och lov har vi fått ordentligt med snö så förutsättningarna är goda. Där ett tag såg det kritiskt ut, säger tävlingsledaren Jan Ek.
Men Jan Ek är långt ifrån ensam om att arbeta med loppet som startade 2012 men som hade uppehåll 2016 och 2017.
– Det här handlar om mer än bara skidåkning. Det här handlar om att visa att vi i de här byarna finns. Och det handlar också om att göra någonting tillsammans, säger han.
Bakom Råneå skidallians finns föreningarna Råneå skidklubb, Niemisels AIK, Gunnarsbyns SK och Sörbyns IF. Utöver det är också byaföreningarna i Gunnarsbyn, Lassbyn, Niemisel, Prästholm och Böle involverade.
– Det här stärker byagemenskapen. Det här är ju ett sätt att visa upp och marknadsföra den här fina älvdalen. Det stärker också gemenskapen mellan människor som bor i byarna längs älven, säger Anders Gustafsson.
Han bor i byn Fredrikafors som ligger en kilometer utanför Niemisel.
– Det är ju en del slit men det är ju härligt att få vara ute när det är sånt här fint väder. Sedan är det ju roligt att få göra något för andra, säger han.
Skidtävlingen går längs skoterleden Malmens väg men den här lördagen är leden vikt för längdåkning. Man kan välja tre längder. Den som vill ta den långa varianten startar i Gunnarsbyn och har då 45 kilometers åkning innan man är i mål i Råneå. Sedan kan man välja att starta i Niemisel eller i Böle och då handlar det om 28 respektive 6 kilometers skidåkning.
– Det här är ju ett av få lopp där man kan välja om man vill åka skate eller klassiskt, säger Jan Ek.
En vision är att Malmens väg ska göras tillgänglig året runt. Att den som i dag inte ska gå efter isen utan att man ställer i ordning en vandringsled som går parallellt med älven.
– Det hade ju varit helläckert att till exempel kunna cykla mountainbike efter älven. Eller att bara kunna gå där, säger Jan Ek.
Därefter drar han på sig skoterhjälmen.
– Vi har ju inte en milslång slinga utan nu är det ett 45 kilometer långt spår som ska prepareras. Tack och lov ser vi ut att få ett riktigt fint väder under lördagen, säger han.