Seminariet om älvdalens framtid hade lockat ett 50-tal personer. Ovanligt är att den plan som presenterades omfattar två kommuner, Boden och Luleå, med knutpunkterna Gunnarsbyn respektive Niemisel.
Yngve Johansson är projektledare för företagsdelen.
- Hoppas ni orkar lyssna. Vi är så engagerade i detta att vi har svårt att hålla tiden, utbrast han entusiastiskt inledningsvis.
Batteri
Skogsälven löper som ett blått band genom dalen. Här finns nu ett batteri av planer som ska utveckla området.
- Där vi nu är bor 350.000 invånare inom 15 mils radie, sade han uppmuntrande till åhörarna. Vi har en potential i älven.
Utvecklingsbolaget Råne älvdal utveckling AB har två år på nacken. Det ägs av människor i bygden via Råek i Gunnarsbyn och Ekonomiska föreningen i Kvarnå, Niemisel, till lika delar. Samt till 20 procent av externa intressenter.
Överleva genom affärer
- Man fyller lätt stora tavlor med idéer. Men vad händer sedan, när projekten är slut? Då har vi svårt att få effekter. Svaret blev att bilda ett utvecklingsbolag som jobbar med ren företagsutveckling, berättade Yngve Johansson. Att överleva genom att göra affärer.
- Vi äger vår utveckling. Vi tror inte att någon kommer och säger "kan vi inte sätta oss ner och diskutera utvecklingen i ert område?" Fokus ska ligga på småskalig verksamhet, inte drömmar om att Ikea kommer hit.
Projekten kan ni se i faktarutan till höger. Varje arbetsområde har sin egen projektledare.
Britt-Inger Lindgren basar för trygghetsboendet i Gunnarsbyn där en förstudie är gjord.
Plats blir Skolbacken. Planen är att uppföra en fastighet med tio lägenheter, tvåor på 46 kvadratmeter. Fler står i kö än det finns lägenheter.
Pengar
- Men vi klarar inte finansieringen ensamma. Vi har gått till kommunen med en begäran om kapital till den gemensamma delen i huset som omfattar ytor för måltider, rekreation och tvättstuga.
En lägenhet beräknas kosta 5.000-6.000 kronor i månadshyra.
- Dyrt? Javisst. Men det är dyrt att bygga i idag.
Yngve Johansson betonade avslutningsvis vikten av eldsjälar. Jämte att mer samarbete och mindre konkurrens är en av nycklarna till framgång.
Förutom seminariet fanns en rad aktiviteter på skolgården i Niemisel. Många hade sökt sig dit för att träffas och trivas.