Bygdeturens final: Hon är Årets Niemiselare

Fyraåriga Iris Lindahl som har besökt samtliga tio platser med sin mamma drog högvinsten och vann 2 000 kronor. Samtidigt fick handlaren Hillevi Sandström ta emot priset som Årets Niemiselare.

Hillevi Sandström driver lanthandeln i Niemisel. I samband med aktiviteten Bygdeturens final fick hon under lördagen ta emot priset som Årets Niemiselare.

Hillevi Sandström driver lanthandeln i Niemisel. I samband med aktiviteten Bygdeturens final fick hon under lördagen ta emot priset som Årets Niemiselare.

Foto: Joakim Nordlund

Niemisel2019-10-26 15:47

I år valdes Niemisel med omkringliggande byar till Årets bygd i Luleå kommun. Istället för att göra en gemensam fest i byn skapades istället Bygdeturen. 

En arbetsgrupp med fyra personer valde ut tio fina platser i bygden. De gjorde en broschyr med beskrivning av hur man tar sig till varje plats. Det här kryddades med lite fakta och anekdoter kopplade till de olika platserna. 

– Vi har ju pratat med många som bott här i hela sitt liv men som ändå aldrig har besökt de här fina platserna. Vi har fått väldigt mycket positiv respons för det här och det känns roligt för det har också inneburit en hel del jobb, säger Johanna Lundmark som är en av de stora drivande krafterna i det här. 

Under lördagen lottades priser ut bland de som besökt samtliga tio platser. Jenny Lindahl har besökt samtliga platser tillsammans fyraåriga dottern Iris. Iris Lindahl blev dagens stora vinnare när hon drog vinstlotten som gav henne förstapriset på 2 000 kronor. 

– Det finns många fina platser i vår närmiljö. Det här är ju ett bra sätt att ta sig ut. Jag har för första gången besökt Hällskåpet och Ronningsviksberget, säger Jenny Lindahl. 

Lilla Iris tog sedan till tårarna när uppmärksamheten blev för stor. När tårarna hade torkat kunde hon ändå le och få hälsa på två snälla skogsväsen som också fanns på den stora finalen. 

En annan vinnare var handlaren Hillevi Sandström. Hon driver Niemisels Livs sedan 14 år och hon bjöds nu på en första klassens överraskning när det förkunnades att hon utsett till Årets Niemiselare. 

– Jag hade inte en aning om det här. Det var oväntat men det känns jättebra. Lite lön för slitet. Jag blir nästan lite gråtfärdig, säger hon. 

Johanna Lundmark som höll talet hyllade också Hillevi Sandström för hennes sätt att bemöta alla de människor som söker sig till den lilla butiken. 

– Hillevi är vår landsbygdshjälte. Hon har en service utöver det vanliga. Utöver allt i butiken har hon apotek, paketutlämning, säljer fiskekort och man kan få annonsera om alla evenemang i bygden. Men känner sig välkommen i hennes butik som också är en naturlig mötesplats för alla oss som bor här, säger Johanna Lundmark. 

Bygdeturen har bjudit på en mängd olika upplevelser. När Niemiselsbördige Fredrik Nilsson kom till Hällskåpet i somras fanns där avtrycket av fyra stora björntassar alldeles framför skylten. 
– Jag la ut bilden på Facebook då och kunde konstatera att det är fler än jag som går Bygdeturen, säger han och skrattar.

När fyraårige Iris Lindahl fick äran att dra en vinnaren föll det sig inte bättre än att hon drog sitt eget namn – till allas stora glädje.
När fyraårige Iris Lindahl fick äran att dra en vinnaren föll det sig inte bättre än att hon drog sitt eget namn – till allas stora glädje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!