Byar imponerar på ministern
Samarbetet mellan Gunnarsbyn och Niemisel imponerar på jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.? De har flera bra idéer på hur byar i glesbygd ska överleva. En är att skolan kan handla i den lokala affären utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling.
För snart 18 månader sedan inledde Gunnarsbyn och Niemisel ett samarbete över kommungränsen. Tanken var och är att hitta olika metoder som gör att båda byarna inte bara kan överleva utan också utvecklas.
Bland annat har EU bidragit med pengar för projektet. På fredagen presenterades samarbetet och projektet för jordbruksminister Ann-Christin Nykvist i samband med hennes besök i Niemisel.
Projektledaren Bertil Degerlund från Gunnarsbyn talade grunden för samarbetet: om hur Gunnarsbyn med 850 invånare och Niemisel med 500 invånare är små.
? Tillsammans har vi 1.250 invånare och det gör oss starkare och mer intressanta.
Han talade om flera mål som projektgruppen satt upp. Där ingår att skolorna i Gunnarsbyn och Niemisel ska samarbete för att minska kostnaderna för att skolorna ska få finnas kvar. Just den frågan är extra viktig i Niemisel eftersom skolan hotats av nedläggning två gånger.
? Skolorna kan samarbeta på många sätt, det kan handla om att man delar på en lärare i franska, vaktmästare och mycket annat.
Degerlund talade också om planer på samarbete inom hemtjänsten och på många andra områden.
? Tanken är att vi ska samnyttja resurser, det tjänar Bodens kommun, Luleå kommun och invånarna på. Men vi ska också försöka komma med innovationer och sätt som gör att vår bygd kan leva, sade Bertil Degerlund.
I det sammanhanget talade han om ett lyckat exempel: projektgruppen har kommit på ett sätt för skolan att handla varor i den lokala affären utan att man bryter mot lagen om offentlig upphandling.
Samarbetet mellan de båda byarna har också lett till att de båda kommunledningarna träffas för att tillsammans försöka lösa olika problem.
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist sade att hon var imponerad över det samarbete som de båda byarna har. Hon talade om den utredning som sker på jordbruksdepartementet. Utredningen heter ?Miljö- och landsbygdsutveckling? och ska gälla från den 1 januari 2007 till och med 2013.
? Vi satsar på en levande glesbygd. Och där ingår flera saker. I dag sysselsätts många av skogs- och jordbruk. De behöver diversifiera sig, syssla med flera olika saker och hitta fler ben att stå på.
Ann-Christin Nykvist talade om idéer som hon fick nyligen i Tyskland.
? Jag besökte konferensen Grüne Woche (Gröna veckan). Där träffade jag en jordbrukare hade nio olika verksamheter som gör att han kan bo och leva i glesbygd. Han talade talade om ett av sina projekt, ?Bo på lantgård?- att få storstadsbor att bo på hans lantgård och betala för det..
Inkomsten från den verksamheten var ett av de många ?ben? som den jordbrukaren levde på.
? . Det är ett bra sätt att arbeta och så vill jag att fler ska göra också i Sverige, säger Ann-Christin Nykvist.
Jackie Bortz
jackie.bortz@kuriren.com
0920/375 78
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!