Bush hyllar indisk ekonomi
Den indiska ekonomin har genomgått en dramatisk utveckling på senare år. Fattigdomen är fortfarande utbredd, men medelklassen blir allt större och miljontals nya jobb - inte minst inom IT-sektorn - har skapats.
Utvecklingen förklaras till stor del av den indiska så kallade outsourcing-industrin, som bygger på att globala IT-företag förlägger arbetsintensiv verksamhet till låglönelandet Indien. Bara i år väntas denna industri dra in 22 miljarder dollar (173 miljarder kronor) i intäkter. Många av företagen är amerikanska och har helt enkelt flyttat ut verksamhet som tidigare låg i hemlandet till Indien.
Men USA:s president George W Bush betonade i dag, när han avslutade ett tredagarsbesök i Indien, att amerikanerna måste satsa på "den explosiva ekonomiska utvecklingen i Indien".
- USA kommer inte att ge efter för protektionister och missa alla möjligheter som öppnat sig, sade han efter att ha fått färdigt ett avtal om nukleärt samarbete med Indien tidigare i veckan.
Avtalet, som måste godkännas av kongressen i Washington innan det träder i kraft, har redan fått följdeffekter.
Pentagon uppgav på torsdagen att USA är villigt att sälja avancerade stridsflygplan till Indien som ett led i det utvidgade militära samarbetet mellan de båda länderna.
"USA har åtagit sig att tillhandahålla toppmoderna jaktplan som svarar mot Indiens behov av stridsflyg med flera funktioner", sade Pentagon och tillade att både flygplanstyperna F-16 och F-18 kommer att erbjudas.
Erbjudandet konkurrerar med Saabs försök att intressera Indiens regering för Jas 39 Gripen.
Bush passade i sitt anförande även på att mana Indien till att öppna upp sig för konkurrens utifrån genom att ta bort taket för utlandsinvesteringar och sänka strafftullarna på amerikanska jordbruksprodukter.
Han efterlyste även bättre skydd för arbetare och effektivare bekämpning av barnarbete.
Omkring 40 procent av Indiens befolkning lever på mindre än en dollar (7:90 kronor) per dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!