Stockholmarens storslagna satsning i Nattavaara

För ett halvår sen flyttade Dennis Larsson Stålarm och hans sambo in i det 534 kvadratmeter stora sekelskifteshuset i Nattavaara med storslagna planer. "Det jag planerar för kommer nog aldrig att bli riktigt färdigt. Men jag har som mål att ha 40 sovplatser om sex år", säger han.

På väggen bakom Dennis Larsson Stålarm syns ett tydligt korsfärgat märke som ger en antydan om vad det 534 kvadratmeterstora huset använts till tidigare.

På väggen bakom Dennis Larsson Stålarm syns ett tydligt korsfärgat märke som ger en antydan om vad det 534 kvadratmeterstora huset använts till tidigare.

Foto: Linus Nilsson

Nattavaara2021-01-31 15:00

I det stora rummet med de färgade fönsterna har strykjärnet gått hett. Dennis Larsson Stålarm har hunnit med att stryka ytterligare en duk som han placerar på ett av borden i det som ska bli husets matsal.

På väggen bakom honom ser man tydligt ett korsfärgat märke som ger en antydan om vad lokalen använts till tidigare.

– Vi köpte huset av Gällivare Malmbergets pastorat och de har använt det som kyrka. Vi har till och med psalmtavla kvar. Vad jag vet har de ägt huset sen 1950 men det är byggt 1917, säger Dennis Larsson Stålarm.  

Enligt honom uppfördes huset som en rallarbostad när järnvägen elektrifierades, vilket gör att det finns en historia i det över 100 år gamla huset. 

– Det är fint att veta husets historia om gästerna frågar, säger Dennis Larsson Stålarm. 

Att kunna ta emot gäster är en del av de storslagna planerna som Dennis Larsson Stålarms planerar för den nya fastigheten. Ett av projekten som han har tagit sig an är att bygga växthus, ytterligare en matsal och bastu av cirka 75 återvunna fönster från focushuset i Malmberget. 

– Tanken är att ställa två fönster på drygt en och en halv meter ovanpå varandra för det som ska bli matsal eller orangeriet, här på framsidan av porten. Sedan använder vi ett stort och ett mindre fönster till bastun, där kändes det konstigt med en takhöjd på tre meter, säger han. 

Dennis Larsson Stålarms förhoppning är kunna ta emot ett 40-tal gäster om sex år i huset i Nattavaara. En lång tidsperiod men det har inte avskräckt honom från att satsa. 

– Men vi har fått köket godkänt för att den verksamhet som vi tänkt börja med. Nu till sommaren hoppas vi kunna ta emot ungdomar för kolloverksamhet. I framtiden hoppas jag att det här kan bli ett ställe för företagskonferenser eller företagsevent. Då kanske vi får bygga om i köket, så vi får det godkänt för a la carté, säger han.

Enligt Dennis Larsson Stålarm och hans sambo var det lite av en slump att paret hamnade i Nattavaara. Under sju års tid hade Dennis Larsson Stålarm säsongat i fjällen och i Roslagens skärgård. Efter det senaste säsongsarbetet vid ishotellet i Jukkasjärvi kände både han och sambon att det var dags att rota sig på en och samma plats och det blev Gällivare kommun som fyllde parets kriterier.

– Man blir inte yngre och vi började känna att det inte fanns någon säkerhet när jag gick från jobb till jobb och ska jag kunna jobba fullt ut med turism så behöver jag starta eget. Sedan började det bli dags att rota sig. Vi flyttade först till Porjus och bodde där i tre månader och när huset i Nattavaara kom ut på marknaden och vi såg potentialen i det så slog vi till, säger Dennis Larsson Stålarm.  

Vad får du för reaktioner av personer här uppe som vet att du kommer från Stockholm och de får hör att du bosatt dig i Nattavaara? 

– Jag kan tänka mig att de kan tycka att jag är lite underlig men när de lär känna en så är de väldigt tillmötesgående. Det är egentligen inte sådan stor skillnad från där jag växte upp i utkanten av Tyresö, i närheten av ett naturreservat. Där hade vi två och en halv granne och sedan skog runtomkring även om skogen är annorlunda än här uppe i norra Sverige, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!