Nattåget strandades – utan el och värme

Nattåg 93 mellan Kiruna och Stockholm stod stilla i timtal under natten full med passagerare. Nu rullar tåget igen men är kraftigt föresenat.

24 november 2017 09:29

SJ:s nattåg som går mellan Kiruna och Stockholm stannade under natten i Hällnäs i Västerbotten. Totalt fanns 92 resenärer ombord på tåget. Utan värme och el var de strandsatta i Hällnäs mellan klockan 03.30 och 07.45.

– Sen kvart i åtta idag så rullar tåget. Det har varit lugnt på tåget och de flesta har sovit. Vi har gett extra filtar och vi kommer fylla på med mat i Örnsköldsvik, sade Annie Edwards pressansvarig på SJ igår på förmiddagen.

SJ satte inte in ersättningsbussar utan bedömde att det var bättre att vänta in ett

hjälpande lok.

– Ombordpersonalen gjorde bedömningen att det var bättre att låta folk sova än att väcka dem mitt i natten för att byta till buss, säger hon.

Hon poängterar att beredskapen fanns för att ringa eventuella ersättningsbussar.

– SJ:s Trafikledning hade kontinuerlig kontakt med ombordpersonalen på tåget för att eventuellt beställa ersättningstrafik.

De stränga väderförhållandena har gjort att SJ valt att ställa in trafiken mellan Narvik och Kiruna. Men felet på loket kan bero på andra orsaker än väder.

– Lokfelet kan ha varit väderrelaterat, men den här typen av fel kan uppstå vid alla typer av väderförhållanden.

Om kompensation till resenärerna säger hon så här:

De kommer att kompenseras genom att de får tillbaka hela biljettpriset samt 500 kronor i värdecheckar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Nyström