Två generationer storfiskare

En ung och en gammal. Emil Jouto, 11, tog upp dagens första harr i Narken. Längre upp längs älven stod en man med 50 års erfarenhet av fiske och kastade så lång axeln höll.

Makarna. "Det här betyder att vi ska sluta fiska" sade Marie Lindkvist-Henriksson till sin man Hans Henriksson efter att linan trasslat ihop sig. "Äsch, jag har kniv om det inte går att trassla ut," sade han.

Makarna. "Det här betyder att vi ska sluta fiska" sade Marie Lindkvist-Henriksson till sin man Hans Henriksson efter att linan trasslat ihop sig. "Äsch, jag har kniv om det inte går att trassla ut," sade han.

Foto: Thomas Lövgren

Narken2014-07-27 14:35

Även om värmen gjorde fisken skygg hade den positiva effekter på deltagarantalet i Narken. 975 personer hade löst fiskekort dagen till ära. Kanske var det lotteriet, kanske var det chansen att lyfta den största fisken eller kanske var det bara den goda stämningen längs älvkanten som lockade så många deltagare. Längst ner stod en Eskilstunabo, Marie Lindkvist-Henriksson.

– Det här är sista utposten. Jag fiskar egentligen inte, men jag träffade en man häruppifrån och vi är här för att ta hand om stugan. Jag tror jag har fått en fisk på alla år, säger hon.

Strax måste hon gå upp för att ordna till ett trassel på linan.

– Hur kunde det bli så här? frågar hon sin make Hans Henriksson.

Han har slagit sig ner i sin stol, lite lätt uppgiven över förhållandena.

– Det är för varmt i vattnet, idag krävs det lite tur för att få en fisk. Ädelfisken är så känslig mot hur vattnet är.

Trasslet går inte riktigt till sig och Marie Lindkvist-Henriksson konstaterar att:

– Det här betyder ju att vi ska sluta fiska.

Längre upp längs älven är en som bara slutar fiska när han måste - Emil Jouto. Fisket finns i blodet, hans pappa Stefan Jouto har vunnit totalsegern tidigare. I år är det bara Emil som fått fisk.

– Det gäller ju att få upp rätt art, idag har jag fått upp tre harrar och en laxöring. Bara en är godkänd.

Annars, när det inte är tävling, fiskar han det mesta.

– Det blir lite av varje, lax, abborre, öring och gädda.

Någon speciell hemlighet har han inte eller så avslöjar han den inte.

– Nja, det är bara kasta och se om det nappar.

Ovanför de två forsarna, stod Lars-Olov Svanlöv, 63 år. Han insåg snabbt att han måste komma långt ut i älven för att hitta harren i det varma vädret.

– Vi fick kasta långt över halva älven. Kanske 130 meter. Det är bara att kasta så långt axeln håller.

Därute mitt på älven fanns en ficka där harren stod. Nappet kom och en 41.5 centimeter harr, 603 gram tung, kunde hämtas ur djupet.

– Då visste jag inte hur det lång till. Sedan hade jag på en jätteharr, vi fick upp den på stranden men den slank iväg. Jag grämde mig hela tävlingen efter det.

Men tack vare vädret blev det bara tre godkända harrar i Narken, 13 totalt längs hela Kalix älv. Så en 603 grams harr räckte till totalseger.

– Jag blir lite chockad, att jag vann hela är fantastiskt roligt.

Sedan berättar han:

– Jag har sagt till Gottfrid Augustsson, som håller i tävlingen här, att jag har tre stora mål i livet. För tio år sedan vann jag laxtävlingen i Jokk (14.7 kilo), det var ett mål. I fjol vann min älghund nordiska mästerskapen, det var två mål. Det här var det tredje målet, säger Lars-Olov Svanlöv.

Sluta du nu?

– Nej! Inte slutar jag (skratt). Jag är med igen nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!