Vi har pratat med några av jurymedlemmarna för Årets ledare i Norrbotten för att höra vad de har för tankar om jämställdhet, hur strukturer ska brytas, men också vilka goda exempel de ser. De olika intervjuerna publiceras här på Norrbottens Affärers webb den 8 – 11 mars och först ut är Mia Oldenburg, LTU:
Hej Mia Oldenburg, avdelningschef kommunikation och samverkan, Luleå tekniska universitet. 8 mars, internationella kvinnodagen. Behövs den?
– Ja, den behövs, tyvärr. Den behövs på grund av att kvinnors situation inte är jämställd männens. Ur ett internationellt perspektiv må Sverige vara långt framme men vi måste ständigt försvara jämställdheten och minnas att det inte är så länge sen, även här, som kvinnor inte medgavs högre utbildning eller högre tjänster. Det finns tyvärr idag antidemokratiska krafter både i Sverige och internationellt som behöver motverkas eftersom demokrati bygger på allas lika värde och är en förutsättning för jämställdhet och jämlikhet. Frånsett de strukturella hindren för jämställdhet som finns i högre eller lägre grad i olika länder finns också mäns våld mot kvinnor och barn som ett stort globalt problem.
Vad är dina reflektioner gällande jämställdheten i Norrbotten, kopplat till chefskap och ledarskap?
– Att män fortfarande – tjänar mer än kvinnor i samma position, att kvinnor är underrepresenterade i toppen och att alla lönesättande chefer behöver motverka en snedvriden lönesättning och jobba med att integrera jämställdhet i sina verksamheter och sluta förbise kvinnors prestationer.
Vad är jämställdhet för dig?
– Alla människors lika värde och lika möjligheter.
Vilka strukturer är viktigast att bryta?
– Alla orättvisa strukturer behöver brytas, men något som sticker mig särskilt i ögat är oförklarliga och förmildrande domslut där börda och skuld läggs på offer för mäns våld. Till exempel våldtäktsdomar där den utsatta ifrågasätts kring sexuell bakgrund osv. Lästips här är ”Flickan och skulden” av Katarina Wennstam. Även om den har snart 10 år på nacken är jag rädd att inte alltför mycket hänt.
Hur ska detta ske?
– Integrering av jämställdhet i alla frågor. Jämställdhet måste vara på agendan på alla nivåer och i alla beslut.
Vilka goda exempel kan du se, som ger dig hopp?
– Me too-rörelsen, Black lives matter med flera viktiga initiativ, avslutar Mia Oldenburg.