Hej Cilla Benkö! Hur är läget?
– Jo tack. I det stora bra, även om det såklart är utmanande på många olika sätt i och med pandemin. Det går åt mycket kraft och energi till att säkerställa att både bevakningen av det som sker fungerar och att så få medarbetare som möjligt blir smittade. Men jag ska inte klaga. Sveriges radio står för något som det svenska folket tycker är viktigt. Vi har en större publik som lyssnar längre och förtroendet från allmänheten ökar.
På onsdag är du med på NMW, vad kommer du att prata om?
– Om hur viktiga fria och oberoende medier är för att demokratiska samhällen ska fungera, men också lyfta hur det fria ordet och pressfriheten hotas på flera håll i världen, också i Europa och Norden. Vi lever i en tid där den fria journalistiken pressas alltmer och det är viktigt att så många som möjligt vet om det. Som vd för ett stort mediebolag vill jag ta ansvar för att lyfta frågan, och därför är jag jätteglad över att ha fått bli inbjuden till NMW för att prata om just detta. Vi kan inte ta yttrandefriheten och mediefriheten för given.
Vilka ämnen i din presentation är extra viktiga för dig?
– Journalisters säkerhet och public service särskilda roll i det medieekologiska systemet, sida vid sida med kommersiella medier. Coronapandemin har visat att de allra flesta människor har sökt sig till etablerade medier för att informera sig om coronaviruset och spridningsläget, och att de som gjort det också fått mer kunskap om pandemin och dess konsekvenser i stort. På Sveriges radio har vi alltså sett en kraftigt ökad lyssning både på våra nyhets-, vetenskaps och aktualitetsprogram – men också på utbudet i stort. Att vara ett sällskap i en svår tid, när många tvingats isolera sig, har varit otroligt viktigt och är en uppgift som public service-bolag världen över tar på allra största allvar.
Vad hoppas du att publiken får med sig från din dragning?
– Att alla kan göra sitt för att stå upp för fria medier och yttrandefriheten, och samtidigt säkra att journalister kan fortsätta att göra sina viktiga jobb, varje dag och världen över. Ansvaret är gemensamt, oavsett om du är samhällsmedborgare, politiker eller mediechef, och att vi måste göra detta för att säkra en väl fungerande demokrati där oberoende och opartiska medier spelar ett helt avgörande roll.
Vad önskar du för medieåret 2021?
– Samtidigt som jag hoppas att det kommer att kunna gå att mötas igen, både ute i samhället och i Sveriges radios radiohus över hela landet, hoppas jag också att vi kommer att ta med oss alla de kreativa lösningar som tvingats fram under pandemin och som gjort att vi blivit ännu bättre på att sända och bevaka var som helst, när som helst. Sveriges radio fanns under förra året, trots pandemin, på plats i alla landets 290 kommuner – och så ska det vara även i fortsättningen. Vi är hela landets radio, och det tekniksprång som skyndats på under pandemin har gett oss ytterligare en skjuts på vägen framåt. Sedan tror jag att vi journalistiskt kommer att få se många nya olika granskningar och vinklingar som rör Coronapandemin och dess effekter på både samhället, ekonomin och människors hälsa under året som kommer. Med tid kommer nya perspektiv, avslutar Cilla Benkö.
Program NMW
– Linda Nilsson, vd KOMM
– Ulla-Karin Barret, varumärkesstrateg och projektledare, om Världens bästa reklam
– Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, om hotet mot media och public service
– Panelsamtal med Fredrik Svedjetun, Resumé/Dagens Media och Mats Ehnbom, vd Norr Media, kring hur medierna hanterat pandemin
– Sven Björklund, komiker Mammas nya kille/Klungan
– Utdelning av priserna Creative hero award samt NMW:s hederspris
– Jakob Hellman, artist/låtskrivare, intervju och livespelning
Moderator: Malin Winberg