Leif-Ivan redo för orkanen Irma: "Ska dricka vin"

Näringslivsprofilen Leif-Ivan Karlsson landade med hustrun Susanne i Florida i tisdags. Ovetandes om stormen, som väntas drabba dem natten mot lördag.

Möter stormen. Leif-Ivan Karlsson och hustrun Susanne landade i Florida i tisdags och blir kvar över orkanen Irma.

Möter stormen. Leif-Ivan Karlsson och hustrun Susanne landade i Florida i tisdags och blir kvar över orkanen Irma.

Foto: Per Lundström

Näringsliv2017-09-07 11:28

Förre Överkalixbon Leif-Ivan Karlsson, 56, kom till huset i Florida tillsammans med hustrun Susanne i tisdags.

Resan var bokad sedan länge och handlar om affärer.

– Vi hade inbokade möten med mäklare och har nu investerat i en fastighet som vi ska använda till återvinningsbranschen, precis som i Sverige, säger Leif-Ivan Karlsson till Norrbottens Affärer när vi når honom 03.40 lokal tid.

Under natten mellan fredag och lördag beräknas superorkanen Irma nå in över Florida och Leif-Ivan Karlsson har tillsammans med hustrun Susanne övervägt alternativen – och beslutat sig för att stanna.

– Familjen Parneviks flyr, men vi stannar. Vi har tittat på alternativen och beslutat oss för att möta stormen om den nu passerar över oss. Svarte Petter lurar vad än vi väljer, säger han.

– Det är utfärdat undantagstillstånd, myndigheterna vill att alla lämnar sina hem, men bensinmackarna har redan slut på bensin och vi vill inte riskera fastna ute på vägarna och få möta stormen i en bilkö utan soppa i bilen. Vi är i ett moment 22 och av dåliga alternativ är mitt val att stanna i huset.

Ni funderade inte på att flyga hem?

– De tömmer just nu Florida på flygplan och en biljett kostar mellan 25 000–300 000 kronor så det kändes inte som ett bra alternativ. Dessutom är risken stor att tjuvar bryter sig in i förödelsen och jag vill vakta mitt hus.

Deras hus ligger vid havet och familjen räknar med att vågorna kommer att slå in över taket. Under torsdagen skulle de fortsätta arbetet med att förankra allt löst som båtar, vattenskotrar och dessutom köpa vattenpumpar ifall vatten tränger in i huset.

– Huset är byggt för att stå emot orkaner även om vi ligger nära havet och är på en ö. Fönster och dörrar är förstärkta, säger Leif-Ivan Karlsson.

– Vi samlas med de andra grannarna i dag (läs torsdag) och hjälper varandra med förebyggande arbeten ifall träd och liknande faller över altaner och balkonger. Jag ska också tömma poolen så den kan ta emot 40 kubikmeter.

Hur märker ni av läget i samhället?

– Under gårdagen (läs onsdag) var vi ut redan klockan sju på morgonen till ett stort köpcenter när de öppnade och köpte vatten, mat och vin så vi klarar oss några dagar. Det var tur att vi var där när de öppnade. Folk är som galna och det går verkligen att se paniken i deras ögon.

Är ni inte rädda?

– Susanne är rädd och det förstår jag. Men jag är en äventyrare och tycker det här är spännande. Vi tog en jäger innan vi lade oss i går och kommer att möta stormen med att dricka ett glas vin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om