När en dödlig smitta hotar Kiruna

Daniel Åberg är åter ljudboksaktuell. Förra veckan släpptes hans uppföljare till ljudbokssuccén "Virus" som gick i fyra säsonger på Storytell.

31 oktober 2018 14:24

– I uppföljningen "Smittad" är drygt hälften av handlingen förlagd till Kiruna, berättar Daniel Åberg, boende i Vittangi.

Författaren och kulturjournalisten Daniel Åberg hade under lång tid innan han blev kontaktad av Storytell intresserat sig och skrivit om ljudboksbranschen i sin roll som journalist.

– Digitaliseringen av bokbranschen har varit mer motståndskraftig än tv och musik. Kanske har det med bokens 500 år långa historia att göra. Boken är närmast en artefakt, menar han.

Så när Storytell raggade skribenter till en satsning på ljudboksserier och kontaktade honom tackade han ja. Digitaliseringen och det nya bokformatet intresserade. Dessutom hade han ett embryo till berättelsen "Virus" redan liggande i byrålådan.

– När jag förstod vilken typ av berättelser de efterlyste började jag titta på det manuset som legat några år och började med att aktualisera det. Framför allt gällde det att höja tempot i texten. Det måste vara spännande från början och så får man jobba med cliffhangers, många cliffhangers för att bygga upp nyfikenhet inför nästa avsnitt, säger Daniel Åberg.

För visst, det finns skillnader att skriva för ljudboksformatet i förhållande till en bok med pärmar. Det kan Daniel Åberg vittna om som tidigare gett ut romanerna "Dannyboy & kärleken" och "Vi har redan sagt hej då" samt föräldraboken "När två blev tre" tillsammans med sin fru Johanna Ögren.

– När berättelsen publiceras som en vanlig bok läses den tyst och tolkas av enskilda läsare. Det går inte att styra texten. En ljudbok däremot tolkas av en inläsare och då gäller det att dramatisera punchlinen – helt enkelt som författare att betona när det bränner till. Lite som en filmregissör. Dessutom får man utlämna vissa beskrivningar som fungerar i skriven text, men inte som ljud.

Han får också förhålla sig till beställarens krav på högt tempo och driv framåt, samt starka känslor och rollfigurer.

– Berättelsen ska vara färgstark, säger Daniel Åberg.

Den första säsongen av "Smittad" tar alltså vid några månader efter de fyra säsongerna av "Virus" avslutats– fyra ljudböcker som i stort utspelar sig under två veckor då världen gått under på grund av ett mystiskt, extremt smittsamt och dödligt virus. Ytterst få överlever eftersom dödligheten ligger på 99 procent. Utbrottet börjar i Stockholm där den mesta av handlingen utspelas medan Daniel Åberg valt att förlägga handlingen i "Smittad" till 60 procent i Kiruna.

– Kiruna är en plats som undkom det muterade viruset, både på grund av dess isolerade placering men också att flygen upp från Stockholm hann ställas in. Smittan hann aldrig spridas från huvudstaden. Nu några månader senare börjar kampen på riktigt för överlevnad för både dem som är immuna mot viruset och de som ännu inte blivit smittade samt den kamp som utspelas mellan de som ännu lever. Samtidigt närmar sig ett yttre hot och det går snabbt åt skogen, berättar Daniel Åberg.

Tematiken är ganska välbekant, inte minst inom populärkulturen där mängder av filmer och tv-serier spinner sina berättelser runt pandemier. Något Daniel Åberg tror handlar om en blandning mellan fascination och rädsla.

– Det är länge sedan vi drabbades av en global pandemi men jag upplever att människor lockas av denna typ av berättelser eftersom det väcker fundamentala frågor, exempelvis hur man skyddar sin familj när civilisationen brutit samman och en dödlig smitta sprider sig.

Själv har han burit på denna tematik sedan serien "Walking dead" hade premiär men ville placera berättelsen i Sverige och utan zombier.

– Dessutom är det roligt att skriva om en värld som i stort är folktom. De flesta är ju döda och ingen vet om det finns andra platser på jorden där kolonier av människor överlevt, säger Daniel Åberg.

Fotnot: Daniel Åberg har kontrakterats för ytterligare två ljudbokssäsonger av "Smittad" innan serien ska avslutas.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!