Musikvideo lyfter låten

Tv-kanalen MTV:s storhetsdagar må vara över, men musikvideon lever vidare på Internet. Nu har bandet Gråttfolk från Luleå gjort en egen video till låten "Silent Screem".

2 november 2018 15:49

Gråttfolk genomgick för fem år sedan en omvandling från folkmusikduo till ett lite större band som spelar popmusik, ballader, blue grass och folkrock.

– Vi har en del lite rivigare folkmusik också med elförstärkning, men vi har gått ifrån det traditionella, berättar Ulf Wiksten, musiker.

Varje år arrangerar de dessutom festivalen Midvinterfolk på Kulturens hus och bjuder dit andra musikgrupper, trubadurer och körer.

Och nu har de gett sig in i musikvideobranschen.

– "Silent Screem" var Veckans färsking i P4 Norrbotten för ett år sedan och då fick vi väldigt stor uppmärksamhet från Internetpubliken – 900 visningar av låten på tre dagar, berättar Ulf Wiksten som stått bakom kameran.

Det var bandets sångerska Amanda Holmberg som fick idén att göra en musikvideo och lägga ut på Youtube för att visa vad låten handlar om. Bandets medlemmar fick vara skådespelare. Förutom de två nämnda deltog även Rebecka Holmberg, Petter Forsberg och Micke Forsberg.

Det är Micke Forsberg och Amanda Holmberg som har skrivit låten.

– Den handlar om folk som har det jobbigt med sig själva, men visar också att det går att ta sig ur det jobbiga, förklarar Ulf Wiksten.

Inspelningen ägde rum i somras.

– Vi var ambitiösa, höll på i fem dagar, tolv timmar till dagen och åkte till Västerbotten och spelade in för att det fanns en miljö som passade där.

Han tror att det är viktigt att kunna presentera sina låtar i form av musikvideos om man ska hävda sig i musikbranschen.

– Det är stor konkurrens och det kommer inte få lika stort genomslag som på MTV, men lokalt är det ju bra. Det är många som är nyfikna på vad vi gör, säger han.

Amanda Holmberg har skapat handlingen och karaktärerna, skrivit all text och regisserat.

– Jag gillar konst och har tyckt att det har varit väldigt roligt att hålla på med både fotografi och film – att skapa på det sättet, säger hon.

Hon lyssnade på låten gång på gång för att tänka ut vad hon ville skulle hända och var det skulle bytas scen.

– Egentligen är det inte svårt, men det tar tid.

Vad var utmaningarna?

– Kanske att stoppa mig själv från att inte sitta uppe halva nätterna. Jag jobbade med den under en vanlig arbetsvecka och satt upp och skrev filmmanus till fem på morgonen, berättar hon.

Filmen firas med en releasefest i Ebeneser Kulturcentrum på fredagskvällen.

Gav det mersmak?Ja, man får ju blodad tand. Vi ska prata om i bandet vad vi ska göra efter det här, säger Amanda Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Vallgårda