Musikteater hyllar människovärdet

I den nyskrivna musikteatern ”Jag är en sång mellan dina läppar” möts nyanlända och gamla haparandabor.

1 juni 2017 19:00

– Det är ett musikaliskt collage över historiska händelser i Finland som fick människor på flykt fram till dagens Aleppo. Egentligen en hyllning till varandra, varandras ursprung, upplevelser och kamp för människorvärdet och livet, säger manusförfattaren Per Allan Olsson.

Handlingen berör allt från Torparupproret i början på 1900-talet, Andra världskrigets konsekvenser och den finska krigsbarnens öde till den arabiska vårens början i Tunisien och flyktingkrisen i nutid. Ett collage, som sagts.

Bakgrunden till musikteatern är att Per Allan Olsson under en längre tid funderat över den generella okunskap som råder i Sverige om Finlands historia.

– Jag har dessutom jobbat i Mellanöstern och sett en annan historia som får människor på flykt, säger han.

Ganska tidigt i processen bestämdes därför att nyanlända migranter skulle involveras i processen tillsammans med boende på orten. 20 personer, varav vissa aldrig stått på en scen och där majoriteten av migranterna talade ingen eller mycket lite svenska vid repetitionernas början, är nu i slutfasen av processen.

– Det finns olika språkinslag i pjäsen, förutom svenska och finska, även kurdiska och arabiska. Språkinlärning genom kultur och teater är centralt för projektet, säger Per Allan Olsson.

Musiken till ”Jag är en sång mellan dina läppar” är nyskriven av Erling Fredriksson. Pjäsen har premiär den 6 juni på Folkets hus i Haparanda och spelas fram till och med den 8 juni, varav en skolföreställning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!