Musikgymnasiet sätter upp Rock of Ages

Musikgymnasiet och restaurangskolan på Björknäs samarbetar kring läsårets musikal, Rock of Ages. Alla gäster kommer få en kombination av musik och mat för att höja hela upplevelsen.

Elsa Jakobsson och Edvard Rutström har båda huvudroller i musikalen Rock of Ages.

Elsa Jakobsson och Edvard Rutström har båda huvudroller i musikalen Rock of Ages.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-11-21 21:45

Musikgymnasiet har satt upp musikaler flera år, men det är första gången de sätter upp i sådan här rockmusikal. Skolan hade kontakt med en förläggare i USA för att få sätta upp Rock of Ages, som bygger mycket på låtar från 80-talet. 

Elsa Jakobsson och Edvard Rutström, som går tredje året, tycker det ska bli roligt och spännande. Då har båda huvudroller och vet att det kommer krävas mycket arbete, men det räds de inte. 

– Det är mycket press. Man måste förtjäna rollen och det blir en utmaning att få ihop allt som ska synkroniseras, säger Elsa. 

Det är premiär den 18 mars och de tycker det är lite lättare att vara på skolan i och med att de får tillgång till scenen långt i förväg. De kommer ändå få vara på en annan scen eftersom de ska spela på Kulturens hus.

Kathrun Magito, rektor, poängterar det är mycket jobb att sätta upp en musikal och framhåller lärarnas arbetsinsats. 

– I år har vi inte tagit in extern hjälp, utan elever och lärare sätter ihop musikalen. I samband med föreställning kommer de samarbeta med restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det är jätteroligt att se elever samarbeta över gränserna mot ett mål. De tränas verkligen för samhället och sina framtida val, säger hon.

Tommy Skotte, lärare på musikgymnasiet, är producent och säger att de måste ge 110 procent. Elever kommer och går, men lärarteamet har varit intakt genom åren. Det, menar han, nästan är en förutsättning för att de ska klara att sätta upp musikaler så ofta som de gör. 

– Det tog kanske två-tre gånger innan vi hittade arbetsformerna. Nu är maskineriet så väloljat så alla vet vad de ska göra. Vi har bra koll på det.

Att sätta upp en musikal ger eleverna en känsla av hur det är att vara ute i verkligheten utanför skolan, vilka krav som ställs. 

Kenneth Vinblad von Walter, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet, säger att de har velat ha ett samarbete med estet i en lite större skala. 

– När det blev bestämt att musikalen ska spelas här på Björknäs så var det självklart för oss att visa upp två helt olika program, som är fantastiskt duktiga på två helt olika saker. Just kombinationen mat och musik är en fantastisk upplevelse. 

De kommer att sälja platser i Restaurang Viljan och gästerna har möjlighet att boka en gourmésupé före musikalen. Eleverna kommer även jobba med minglet. 

Tommy Skotte tycker det ska bli spännande, eftersom de inte tidigare gjort en sådan här rockmusikal.
Tommy Skotte tycker det ska bli spännande, eftersom de inte tidigare gjort en sådan här rockmusikal.
Karta: Björknäsgymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!