Spelmansstämman kämpade på trots vädret

Årets upplaga av Gammelstads Spelmansstämma stördes av vädret. Trots det slöt flera upp till den årliga kyrkmarschen till Hägnan.

Framåt marsch. Efter en folkmusikgudstjänst i Nederluleå Kyrka gick man i en kyrkmarsch till friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad.

Framåt marsch. Efter en folkmusikgudstjänst i Nederluleå Kyrka gick man i en kyrkmarsch till friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad.

Foto: Konrad Olsson

Musik2016-06-19 15:32

Helgen kunde ha gett bättre förutsättningar för Gammelstads Spelmansstämma som pågick från fredag kväll fram till söndag eftermiddag. Regnovädret gjorde att festligheterna besvärades.

Arrangören Luleå Hembygdsgille kunde ändå genomföra de tre dagarna i Kyrkbyn utan större problem.

Efter inledningen under fredagskvällen med folkmusikkonsert i Nederluleå Kyrka inför drygt 300 personer blev det dans och workshop med allspelslåtar i gillestugan.

På lördagen öppnades stämman med allspel innan vädret gjorde att man gick dra sig bort från regnet.

– Vi körde här till 15-tiden när det började regna. Då gick vi ner till rotundan och hade drygt 100 personer i publiken, fast det regnade. Plus tio får som stöttade oss, säger Christer Wallin som var konferencier tillsammans med Anna Holmbom.

Detta var den 43:e upplagan av spelmansstämman och Christer Wallin har varit med varenda gång.

– Någon gång har det regnat men det här är nog det sämsta vädret. Man ser ju att det är färre här och det kan kanske bli runt hundra personer i dag. Vill man sitta ute och fika påverkar ju vädret, säger han.

Under söndagen hölls en folkmusikgudstjänst i Nederluleå Kyrka där flera spelmän från Norrbottens Spelmansförbund medverkade. Sedan väntade en traditionell kyrkmarsch från kyrkan till friluftsmuseet Hägnan där det sjöng och spelades under ledning av Anders Hällström.

Luleå Hembygsgille stod för musiken på stora scenen tillsammans med inbjudna gäster från Norrbotten, Västerbotten och Norge.

Birger Grahn från Norrbottens Spelmansförbund och Siv Brandén från Luleå Hembygdsgille var två av musikanterna och båda bar tidsenliga kläder.

– Man går alltid i tåget först, om det inte är ösregn. Så det är en gammal tradition och detta hålls alltid helgen före midsommar, säger Birger Grahn som varit med i drygt 20 år.

Arrangören Luleå Hembygsgille har bland annat ett spelmanslag men arbetar även med dansgrupp, dräkter och slöjd som här till den gamla hembygskulturen.

– Vi har även haft "Dans för livrädda" för folk som aldrig dansat. Tolv stycken vågade det och fick känna musiken i kroppen, säger Siv Brandén.

På scen märktes även Storis & Limpan Band med den flerfaldige världsmästaren på nyckelharpa, Magnus Holmström med rötterna den västerbottniska byn Bullmark, och hans ackompanjatör Tomas Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om