Han är länets nya riksspelman

Han tillhör numera en mycket exklusiv klubb och kan titulera sig riksspelman på tvåradigt durspel.

Daniel Nyström valde att spela fyra låtar av Leonard och Börje Zettervall inför Zornmärkesnämndens jury – en uppspelning som hölls i Delso i år.

Daniel Nyström valde att spela fyra låtar av Leonard och Börje Zettervall inför Zornmärkesnämndens jury – en uppspelning som hölls i Delso i år.

Foto: Eva Åström

Musik2018-07-06 06:00

– Otroligt glädjande att få ta emot Zornmärket i silver, säger Daniel Nyström från Råneå.

Men det var hemma i Kalix hans musikaliska resa började. Redan fyra år gammal började han öva på sin farfars dragspel, ett intresse som följt honom genom den kommunala musikskolan, musiklinjen på Kalix Folkhögskola och slutligen utbildningen till ämneslärare i musik och samhällskunskap.

– Jag lämnade folkmusiken under många år och spelade i dansbandet Thorvalls orkester samtidigt som jag lärde mig fler instrument. Men för några år sedan väcktes mitt intresse för folkmusik igen i samband med ett projekt på Råneåskolan där jag jobbar, berättar han.

Projektet syftade till att eleverna skulle lära sig mer om sin hembygd och hans uppgift var att undersöka musiklivet.

– Då upptäckte jag att det funnits en hel del spelmän i Råneå genom åren, inte minst Leonard och Börje Zettervall.

Börje Zettervall var Leonards son och spelade in sin fars musik på en skiva – "Dans på Sörsidan" där han bland annat spelade durspel.

– Jag har ju spelat vanligt dragspel i alla år och tyckte det skulle vara roligt att lära sig spela durspel. Men det har varit en utmaning att lära sig. Till skillnad från vanligt dragspel är det ett nytt ackord när du drar ut bälgen, liksom när du drar in den. Det har krävts en del tankeverksamhet, berättar han.

Det är faktiskt bara tre år sedan han bestämde sig för att lära sig spela på det tvåradiga durspelet. Och nu är hans alltså riksspelman på durspel – en av 14 i hela landet, varav nio av dem är riksspelmän på tvåradigt durspel. Men att det blev just i år han spelade upp var ingen självklarhet. Egentligen skulle familjen skaffa en hundvalp, men när två parningar misslyckats stod de plötsligt utan valp. I stället blev det uppspelning i Delsbo.

– Jag skickade in min ansökan sista ansökningsdagen och hamnade först på väntelista innan jag fick besked om att jag kunde spela upp i år. Och jag provade faktiskt att spela upp för Zornmärket redan efter ett år som durspelare. Då fick jag diplom och var jättenöjd. Men Zornmärket i silver är verkligen ett kvitto på vad man kan, säger han.

Vad händer nu?

– Jag ska fortsätta att spela så klart och sprida denna fina musik. Dessutom vill jag introducera fler ungdomar till denna musikgenre. Jag tror att jag har större chans att utveckla det, nu när jag är riksspelman, säger Daniel Nyström.

Fotnot: Uppspelningar för Zornmärket arrangeras årligen av Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen. Det görs i samarbete med ett lokalt spelmansförbund eller liknande organisation. Till dessa uppspelningar har varje spelman, minst 16 år gammal, rätt att anmäla sig. Uppspelningarna går till så att spelmannen spelar tre till fyra låtar inför en jury som avgör om spelningen har sådan kvalité att den leder till ett diplom, ett bronsmärke eller ett silvermärke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om