En efter en slår de mindre livsmedelsbutikerna på landsbygden igen. Befolkningsutvecklingen gör det tufft att driva lanthandel. I Muodoslompolo, elva mil norr om Pajala, går mot Susann Svennemyr mot strömmen och satsar på byns lanthandel.
När Kuriren besöker butiken håller hon på att organisera dagens leverans av tidningar. Susann har nyligen tagit över lanthandeln, investerat i nya kylar och frysar och satsar på att utveckla konceptet. Matvaror, mjölk, läsk, godis och lotter finns bland annat i sortimentet. Butiken är ombud för apoteket och posten och utanför den röda träbyggnaden finns pumpar med drivmedel. För dem som vill går det att låna böcker och ta en kopp kaffe i kafédelen. Tanken är att det ska vara en samlingspunkt för människorna i byn och Susann tror att det är viktigt att butiken finns kvar även framöver.
– Jag tror att det är jätteviktigt, jag tror att byn skulle dö ut annars, säger hon.
Nu jobbar hon för att bli ombud även för Systembolaget.
– Egentligen ska man ha ett kundunderlag på minst 500 personer, men jag ska försöka ändå. Att ha elva mil till Systembolaget är långt.
I Muodoslompolo bor bara drygt 60 personer, de flesta är pensionärer. Lanthandeln är den naturliga samlingsplats som finns kvar sedan skolan lades ned 2009. Konsum-affären lades ned 2006 och fram till Susann tog över för drygt två månader sedan hade byaföreningen drivit lanthandeln vidare.
– Jag tog över lokalen som den var, säger hon och visar hur stor plats de gamla kylarna och frysarna tog upp i lokalen innan hon såg till att mer modern utrustning kom på plats.
Vid lunchtid stannar Sixten Rautio till vid en av bränslepumparna, tankar sin skoter och går in i butiken för att betala. Han bor i byn Saivomuotka, strax norr om kommungränsen. Då och då besöker han lanthandeln och tycker det är positivt med nysatsningen som Susann gör.
– Det är bra för byn och de äldre som bor här. Jag tror att det betyder mycket för byn, den har krympt, det är bra med nysatsningar, säger han innan han åker vidare längs med Byavägen.
Att ta över har inneburit hårt arbete, men att byta Stockholm mot att driva företag i de nordligaste delarna av Pajala kommun är ingenting som Susann ångrar. Jobbet är väldigt socialt, berättar hon.
– Det här är helt nytt för mig. Jag har arbetat med IT innan och det är väldigt abstrakt och handlar mycket om problemlösning. Här träffar man väldigt mycket folk.