UFO-sjön får vänta på svar

Förhoppningen var att helgens expedition skulle ge svar på om det ligger ett UFO i sjön Nammajaure eller inte, men teknikstrul gjorde att gåtan får förbli olöst ett tag till.

UFO? Nej, det här flygande objektet kan identifieras som en quadrocopter, en fjärrstyrd minihelikopter utrustad med kamera.

UFO? Nej, det här flygande objektet kan identifieras som en quadrocopter, en fjärrstyrd minihelikopter utrustad med kamera.

Foto: Fredrik Tano

Muddus2014-08-31 19:40

Videon är inte längre tillgänglig

– Det är helt omöjligt att få några tydliga svar den här helgen, så vi kanske inte kan bli färdiga med den här sjön trots allt, säger Clas Svahn, expeditionsledare och vice ordförande för UFO-Sverige.

Anledningen till expeditionen är den observation som gjordes av paret Bo och Liz Berg 1980, där ett 3-4 meter långt föremål kom flygande över dem, gjorde en vänstersväng, landade på sjön och sjönk sedan ner under visst bubblande. "UFO" behöver inte betyda ett utomjordiskt flygande tefat, utan är helt enkelt ett oidentifierat flygande objekt.

– Deras första tanke var att det var en kryssningsmissil, och tänkte ”nu smäller det”, säger Clas Svahn.

Enligt Clas Svahn har observationer av så kallade "spökraketer" gjorts i Sverige över tusen gånger sedan 1946. Ett 30-40-tal har setts störta, alla i sjöar, men ingen har ännu hittats.

– Man har hittat gropar på botten, avhuggna näckrosor och stenar uppkastade på stranden, så man kan inte utesluta att de redan har blivit upphämtade. Det vore givetvis sensationellt om vi lyckades hitta något i Nammajaure, och jättekul om vi kunde visa att Bo och Liz Berg verkligen såg det här föremålet. Jag tvivlar inte en sekund på dem, frågan är bara om det är kvar i sjön.

Både försvaret och UFO-Sverige har tidigare undersökt Nammajaure, men eftersom dyn under vattnet är mellan två och fyra meter djup har inga dykare kunnat gå ner. Under helgen har därför UFO-Sverige tillsammans med experten Jaana Gustafsson undersökt sjön med hjälp av markradar, som kan se igenom dyn.

– Jag hoppas att vi antingen hittar något eller att vi kan säga att det förmodligen inte finns något där. Och bara instrumenten fungerar som de ska kommer vi nog kunna täcka in de intressanta områdena och säga att det är färdigundersökt, sade hon tidigare idag.

Markradarn fungerade bra och kunde visa på ett par intressanta utslag. Men magnetometern, som skulle se om objekten är gjorda av metall och förhoppningsvis kunna bedöma dess storlek, gick inte att använda på grund av störningar från båtmotorn.

– Men jag tycker ändå att det har gått bra. Vi ska analysera de utslag vi fick av markradarn, och bedömer vi att de är så pass intressanta att vi har möjlighet att nå resultat så åker vi tillbaka med dykare. Men det blir svårt att hinna göra det i år, säger Clas Svahn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!