Kalix Bandys sköna söndag

Kalix Bandy bjöd på en otroligt dramatisk avslutning på kvalet till elitserien, men slutet blev lyckligt.

GALEN GLÄDJE. Kalixspelarna jublar när slutsignalen gått och elitserieplatsen är klar.

Motala2013-03-10 17:59

Förutsättningen inför den sista omgången i kvalserien var att Kalix Bandy var klart för elitserien i händelse av seger. Oavgjort kunde också räcka under förutsättning att Sirius vann eller klarade minst en poäng i sin hemmamatch mot Gripen Trollhättan.
För hemmalaget handlade det bara om en sak. En vinst var en förutsättning för att rädda kvar IFK Motala i elitserien.
Hopp och förtvivlan
Det var också IFK Motala som var det mer desperata laget under den första halvleken, men tre gånger om lyckades Kalix Bandy kvittera hemmalagets ledningsmål.
Den andra halvleken blev en av de mer dramatiska som spelats i Motala inför en hemmapublik som kastades mellan hopp och förtvivlan.
Först förtvivlan när norrbottningarna satte två snabba mål i inledningen av halvleken, men hemmalaget kom tillbaka och lyckades åstadkomma en kvittering med bara 14 minuter kvar av ordinarie matchtid.
Tommy straffade Motala
Strax senare pekade domaren på straffpunkten i Motalas straffområde. Fram klev Kalix säkre straffexekutor, Tommy Andersson, och gav gästerna ledningen med 6-5.
Glädjen varade dock i bara sex minuter innan Motala på nytt lyckades utjämna.
I det skedet var elitserien utom räckhåll för Kalix sedan Gripen spätt på dramatiken genom att i slutminuterna ta ledningen i matchen mot Sirius. I det skedet var båda lagen på Studenternas på väg mot elitstatus.
Straffar skickade Kalix in i finrummet
Slutminuterna i kvalserien bjöd på ännu mer drama.
Två straffar säkrade Kalix Bandy avancemang till elitserien. I Uppsala kvitterade Sirius i den 93:e minuten till 4-4 och i Motala gjorde Tommy Andersson i den 94:e matchminuten sitt tredje mål och säkrade därmed Kalix viktoria.
Vilda glädjescener utspelade sig när Kalix-spelarna firade återkomsten till bandyns finrum.
(Du kan läsa mer om firandet och kvalglädjen i måndagens Norrbottens-Kuriren.)

Bandy, kvalserien till elitserien: IFK Motala-Kalix Bandy 6-7 (3-3)
Målen:
1-0 (10) Lukas Persson, 1-1 (17) Mikael Jansson, 2-1 (28) Oskar Davidsson, 2-2 (29) Erik Olovsson, 3-2 (32) Fredrik Lönn, 3-3 (36) Tommy Andersson straff, 3-4 (50) Niklas Gälman, 3-5 (56) Erik Olovsson, 4-5 (72) Lukas Persson, straff, 5-5 (76) Johan Thorsson, 5-6 (81) Tommy Andersson, straff, 6-6 (86) Johan Thorsson, 6-7 (94) Tommy Andersson.
Domare: Christoffer Aidesjö.