Möt länets okända folkkonstnärer

Deras intresse för folkkonst har fört dem samman.

1 juni 2017 10:34

– Drömmen är att det skulle byggas ett Folkkonstmuseum i Norrbotten med både en fast utställning som kompletteras med tillfälliga utställningar med folkkonst från hela Barentsområdet, säger Birgitta Lindström, kulturproducent.

Det är hon som tillsammans med konstnären och musikern Mats Wikström curerat Havremagasinets sommarutställning ”Där kärlek är”. En utställning som visar norrbottnisk folkkonst under 1900-talet och fram till våra dagar. Utställningen kan ses som en bredare fortsättning på utställningen ”Carl Johan De Geer och Norrbottniska uttryck” som Mats Wikström curerade för Havremagasinet 2013.

– Jag har intresserat mig för folkkonst i 20 års tid. Det är en konst som gör mig glad och upprymd. Den berör till skillnad från den professionell konstscenen som inte alltid når hjärtat, menar Mats Wikström.

Birgitta Lindströms passion för detta folkliga uttryck har en liten annan historia.

– Jag jobbade länge på utbildningsradion med många resor runt om i vårt län för att intervjua människor. Då fick jag också syn på all denna konst som folk har hemma eller som de tillverkar själva. Mycket av folkkonsten har ju bevarats genom arvsskiften och har tillverkats till släkt och vänner, men det jag slås av är denna enorma drivkraft som får människor att skapa utan att söka berömmelse eller ens ha ett behov av att visa upp sin konst, säger hon.

Tillsammans har Birgitta Lindström och Mats Wikström rest runt i länet på jakt efter folkkonstnärer och deras verk. De har helt enkelt gjort en inventering av den folkliga konsten, en resa som tagit dem till små enkla stugor och återvinningsstationer.

– Många kastar bort denna typ av konst eftersom man inte tycker det är fint nog, men vi tycker att folkkonst är den bästa konsten, menar Mats Wikström.

Några av folkkonstnärerna kände de till sedan tidigare, andra var helt nya bekantskaper.

– Visst. Det har varit ett sorts detektivarbete. Några av verken vi visar i ”Där kärlek är” vet vi inte vem som är upphovsman till och en del av utövarna vet vi mycket lite om. Därför hoppas vi på tips från konstpubliken för att öka kunskapen om vårt läns folkkonstnärer, säger han.

Birgitta Lindström menar att de troligen bara skrapat på ytan av den norrbottniska folkkonstskatten.

– I elfte timmen hittade vi bland annat Hjalmar Bergström från Töre som var en underbar målare och som främst ställt ut på marknader. Detsamma gäller musikern Vifast Björklunds akvarellmålningar - att han även målade var okänt, säger Birgitta Lindström.

Totalt 600 verk visas i utställningen av cirka ett 25-tal folkkonstnärer.

– Vi har bara valt verk som kan betraktas som uttryck av det som generellt betraktas som konst, det vill säga måleri och skulptur. Det finns bara något enstaka bruksföremål med. Gemensamt är också att utövarna ofta saknar formell konstutbildning. I flera fall handlar det också om mänskliga öden där det konstnärliga uttrycket blivit betydelsebärande i vid mening, menar Birgitta Lindström.

”Där kärlek är” har vernissage den 6 juni tillsammans med fotoutställningen ”Friendship” som också visas på Havremagasinet i sommar. 45 internationella fotografer visar bilder som fångat vänskap, värme och intimitet mellan männsikor över hela världen.

– Vi har haft ett antal tunga teman de senaste åren som migration och rysk protestkonst. Därför kändes det viktigt att visa på en annan och minst lika viktig del av mänskligt liv, säger Ricky Sandberg, konsthallschef.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!