Kostsamt falsklarm

Ett storlarm gick igång under lördagen då en fiskare såg en forsolycka. Enligt larmet låg tio personer i vattnet och två fattades efter att en forsbåt vält. Det hela visade sig vara en övning - en mycket kostsam sådan.

MOSKOSEL2007-07-16 06:00
En person vid Ljusselsforsarna en mil utanför Moskosel fick en obehaglig upplevelse under sin fisketur. Vid 12-tiden på lördagen kom en omkullvält gummibåt farande med strömmen och ett flertal människor låg i vattnet. Att det hela var en övning av ett forsränningsföretag vid Piteälven visste inte fiskaren. Uppgifter gjorde gällande att tio personer skulle färdas i en gummiflotte. Här fanns bara åtta personer synliga i vattnet och fiskaren larmade 112. Ett stort pådrag gick igång med polishelikopter, ambulanshelikopter, och polis som ryckte ut från flera håll i länet.

Räddningstjänsten väntade
Christian Heimrot, en av två delägare i företaget blev förvånad då han och kollegorna flöt ned till selet där flottfärderna brukar avslutas.
- Där stod räddningstjänsten från Arvidsjaur och väntade på oss efter en mycket snabb utryckning. Jag blev förvånad, vi brukar göra den här typen av övning ofta, ibland tre gånger i veckan, säger han.
Christian Heimrot brukar inte ringa polisen för att rapportera inför varje övningstillfälle, men under den här perioden är många fiskare i farten. Övningen hölls under dagtid då många rör sig längs älvsträckan, och inte under folktomma kvällen som företaget annars brukar.
- Det här var en övningstur med företagets guider. Vi guider håller på att prova ut en ny färdsträcka. Då ser vi ofta till att flippa båten och hamna i vattnet med flit för att undersöka forsens svårigheter. Den här gången tappade vi båten som stack iväg före oss, vilket kanske såg dramatiskt ut. Men övningarna håller vi just för att kunna garantera säkerhet och prova ut forsarna med utbildad personal, innan vi börjar köra turister, säger Christian Heimrot.
Guiderna hade inte en tanke på att det hela kunde se ut som en nödsituation för de som fiskar längs älven.
- Det är viktigt att ringa och meddela polisen innan man gör sådana här övningar, säger polisbefäl Erik Kummu. Att skicka upp enbart en helikopter kostar 8.000 kronor i timmen. Övningen blev kostsam för samhället som betalar utryckningen säger han, men tror inte att äventyrsföretaget behöver stå för kostnaden den här gången.

Ska meddela polisen
Sjöfartsverket har lagar kring forsränning. Där regleras allt - att företaget som bedriver sporten ska ha licens med utbildade guider, säkerhetschef och utrustning enligt reglemente. Lagarna tillkom 1997, efter Råneälvsolyckan då flera personer drunknade.
- I de säkerhets- och räddningsplaner som finns står att vi ska rapportera alla incidenter som inträffar. Det står inget om att äventyrsföretagen måste anmäla varje övning som hålls, säger B-O Johansson, utbildare i säkerhetsfrågor och själv ägare av forsränningsföretag i Kiruna.
- Äventyrsföretagen har alltså rätten på sin sida vad gäller ersättning för utryckningar, säger han.
- Men visst, jag ska ringa polisen hädanefter och meddela inför varje övning, lovar företagaren Christian Heimrot i Moskosel efter dagens händelser.
Nu är det ju inte helt lätt att skilja på övning och övning. En övningssituation där man i förväg ringt polisen kan ju faktiskt gå fel och bli ett skarpt läge. Så fiskare, fortsätt hålla ögonen öppna och rapportera om sådant som inte ser rätt och riktigt ut, lyder uppmaningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om