Personen som dog i dödsolyckan var en kvinna i 70-årsåldern. Kvinnan färdades i en bil som fick möte i en korsning. Den mötande bilen fick sladd och de båda ekipagen krockade och den 70-åriga kvinnan klämdes fast i bilen. Enligt polisens förundersökningsprotokoll var vädret bra, väglaget gott och bilarna klarade besiktningen som genomfördes. Kvinnan som klämdes fast i bilen sa till polisen att hon trodde att de båda bilarna färdades i den angivna hastigheten på 80 kilometer i timmen. Hennes vittnesmål bekräftas av den man som fanns med i samma bil. Kvinnan avled av sina skador en månad senare.
På sträckan Avvakko till Lappesuando gjordes beläggningsarbeten för ett par år sen. Det lades ny asfalt vilket gjorde vägen ”högre” än tidigare samtidigt som den belagda delen blev smalare. Förslitningar på vägen har gjort att vägen saknar en stödremsa som mötande trafik kan hålla ut på, det kan resultera i att trafik skär ner i diket.
– Det finns planerade förändringar på den aktuella vägsträckan och byggnation påbörjas tidigast 2019, säger Håkan Äijä, chef för Region Norr.
Håkan Äijä är medveten om att det finns brister i vägen och att den saknar stödremsa. Han menar att trafikverket har vidtagit de åtgärder som ansetts nödvändiga för att varna bilister. Det planerade projektet för vägen är en ett plus ett väg med mitträcken genom Moskojärvi. En mötesfri väg med mitträcke och viltstängsel. Vägen kommer att få en ökad hastighet från 80 kilometer till 100 kilometer. Trafikverket planerar att stänga ett antal anslutningar till E10 och ersätta dem med färre trafiksäkra korsningar. Byborna delar Trafikverkets uppfattning att något måste göras åt vägen. Byborna menar att det planerade mitträcket i byn skulle spoliera satsningar som Gällivare kommun och de gör för att få fler turister till Soutojärvibygden.
Byborna vill inte se en ökning från dagens 80 kilometer genom byn helst lägre hastighet för alla kör för fort i alla fall.
– Med två fartkameror får man ner farten och minskar olycksrisken med omedelbar verkan utan några långdragna utredningar, säger Thomas Berglund, ordförande Moskojärvi Bygdegård.
Thomas Berglund riktar även kritik gentemot den planerade ombyggnationen av vägen. Han menar att Trafikverket verkar sakna kunskap och lokalkännedom när de väljer vilka vägar som behövs för att folk ska kunna ta sig inom byn på ett säkert sätt. Personer som har mark efter vägen drabbas ekonomiskt av den minskade tillgången till vägen, även rennäringen i området kommer att drabbas. Trafikverket har haft samrådsmöten gällande ombyggnationen av vägen.
– Vi får bara höra om hur svåra ekonomiska prioriteringar de har att göra och schablonsvar på de verkliga frågor vi ställer som gäller oss boende i byn, säger Thomas Berglund.
Ett av förslagen som kritiserats är den planerade busshållplatsen där personer som lämnar bussen måste gå en lång sträcka efter vägen.
– Jag undrar om de som planerar vägen hade velat ha sina barn vandrades 500 meter efter en 100 kilometers väg under vintern med snörök från den tunga trafiken eller under sommaren med fordon i motsol, säger han.
– Men man får väl skylla sig själv när man bor i en mindre by, säger han.
Arnold Vonkavaara, Trafikverket Luleå:
– Sträckan är fortfarande under planering och just de oskyddades situation är något som vi alltid tar i beaktning när vi planerar en väg, säger han.
Han menar att Trafikverket fortfarande tar in synpunkter från boende efter sträckan.