Här är domen för Kirunamordet

Den åtalade mannen mördade sin flickvän. Det menar Gällivare tingsrätt som i allt väsentligt gick på åklagarens linje. Straffet blir fängelse i 14 år, utvisning och förbud att resa tillbaka till Sverige.

Dom. Gällivare tingsrätt dömer den åtalade mannen för mord. Straffet blir fängelse i 14 år, utvisning och förbud om att någonsin återvända till Sverige.

Dom. Gällivare tingsrätt dömer den åtalade mannen för mord. Straffet blir fängelse i 14 år, utvisning och förbud om att någonsin återvända till Sverige.

Foto: Saga Skovdahl

MORD2016-11-17 11:36

Det var i juli i år som en kvinna hittades död i sin bostad i ett industriområde i Kiruna. Hon var hängd i duschen med en elkabel på ett sätt som för tankarna till självmord. Men kvinnan tog inte livet av sig.

Serebe Brhane, som nu döms för mord, har erkänt misshandel - inget annat. Natten då kvinnan dog bråkade paret om huruvida de skulle gifta sig eller inte. Kvinnan ska ha fått kalla fötter om det planerade giftermålet. Kammaråklagare Anna Bergström menar att mannen - som skulle utvisas - behövde gifta sig med henne för att senare kunna invandra till Sverige som anhörig.

Den nu morddömde mannen har hävdat att kvinnan drabbades av något slags hälsoproblem i samband med misshandeln och menar att det har bidragit till hennes död. Under rättegången berättade han att han tog pulsen på henne och försökte ta reda på om hon andades - men han fann inga livstecken. Efter att ha funderat en stund bestämde han sig för att hänga henne i duschen. Men han tyckte själv inte att det hela såg trovärdigt ut och bestämde sig för att fly Kiruna.

Serebe Brhane har uppgett att han inte hade för avsikt att ha ihjäl flickvännen och att han trodde att hon var död när han iscensatte självmordet. Därför ska han inte dömas för mord eller dråp.

– Man kan inte ha uppsåt att döda en person man tror är död, sa försvarsadvokat Bengt Gustafsson under rättegången.

Men mannens berättelse om vad som hänt den ödesdigra kvällen tror inte åklagare Bergström, eller tingsrätten, särskilt mycket på. Anna Bergström menar istället att han ströp kvinnan med elkabeln i sovrummet och att han gjorde detta med uppsåt. Slutsatserna i såväl obduktionsrapporten som kriminalteknikernas rapport pekar på att kvinnan dött av stryp- eller hängningsskador. Den här bevisningen var väldigt viktig för hela åtalet.

I sin slutplädering yrkade åklagare Bergström på att Serebe Brhane skulle dömas till 16 års fängelse för mord. Vidare att hans återreseförbud till Sverige skulle bli obegränsat i tid - det vill säga att han efter utvisningen aldrig får återvända hit. Tingsrätten dömer också Serebe Brhane för mord. Men fängelsestraffet blir 14 år, inte 16 som åklagaren yrkat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!