– För min del som bara har mina vuxna barn att tänka på, är det inte lika viktigt om jag kommer hem till jul. Jag kan ta ut min ledighet vid ett senare tillfälle. Men det här innebär också att jag kommer att vara den ende svensken på EUTMS som får privilegiet att fira jul tillsammans med mina utländska kollegor.
Peter Brask, till vardags kapten på Lapplandsjägargruppen, Norrbottens regemente, i Kiruna, tjänstgör på EU-uppdrag hos EU:s träningsstyrka (EUTMS). Han är för närvarande i Somalia, men är en van utlandsresnär med ett flertal utlandsuppdrag "i bagaget".
– Jag är ute på min sjunde utlandsmission och har väl i princip varit involverad i internationella insatser sedan 2008. Jag har varit med ISAF i Afghanistan, FN i Pakistan, Indien, Mali och nu åt EUTM i Somalia.
Han konstaterar att utlandstjänstgöring numera är något helt annat än 2008.
– Den största skillnaden att jobba ute nu mot för tio år sedan är att man kan ha i princip daglig kontakt med sina nära och kära via olika sociala media som Messenger och WhatsApp. Det är en otrolig lättnad om något skulle hända hemma att man då snabbt kan få kontakt. Och det är en stor skillnad från min första insats I Afghanistan då man fick stå i kö i 20 minuter för att få prata i en sladdtelefon under två minuter på en dålig "sambandslina".
I Somalia arbeter Peter Brask tillsammans med sju andra svenskar i Mogadishu, två andra finns i Nairobi i Kenya, för att träna soldater i den somaliska krigsmakten och somaliska poliser och ge förutsättningar för en civil uppbyggnad av landet.
– Vilket går långsamt eftersom de flesta som bor här inte har några som helst allmänna kunskaper utan fortfarande tror att jorden är platt, konstaterar Peter Brask.
EU-styrkan består av personal från 13 EU-stater samt Serbien, ungefär ett hundra personer.
Peter Brask har varit i Somalia i nästan tre månader.
– Man blir lätt påmind när man jobbar ute hur himla bra vi har det hemma. Jag har tidigare varit ute och sett under vilka svåra förhållanden vissa lever, men i Somalia är det ändå snäppet värre än det jag tidigare upplevt. Hela samhällssystemet har kollapsat och det finns inte någon stabil grund att stå på.
Inför julen saknar han sina barn, men även friheten att röra utan gränser. Han och hans kollegor lever i ett tätt kollektiv och åker han utanför lägrets murar sker det i ett bepansrat fordon och klädd i stridsutrustning.
Verksamheten fortgår som vanligt även i juletid.
– Även om tempot går ner något under jul- och nyårshelgerna för att så många som möjligt ska ges möjlighet att åka hem på ledighet.
Den enda julprydnad som finns i lägret är en egentillverkad "julgran" (det är snällt att kalla den så). Men Peter Barsk hoppas på bra julmat (ryktet säger att det blir sådan) och att han blir inbjuden att bada julbastu tillsammans med sina finländska kollegor.
Julvädret han kan vänta sig är det vanliga somaliska vädret.
– Temperaturen ligger stadigt runt 36 grader och regnar gör det ytterst sällan, men när det regnar så regnar det rejält under en kort period och strax efteråt så lyser solen igen.
Tomte, då? Ja, det blir svårt att ordna det också. Den ungerska kontingenten inom EUTMS reser nämligen hem vid årsskiftet. Ungrarna har en självutnämnd tomte som dock kommer att ha för mycket att göra i samband med hemresan för att hinna "tomta".