Moderaterna vill förbjuda tiggeri

För fyra år sedan sa majoriteten blankt nej till tiggeriförbud. Men nu vill Moderaterna i Gällivare införa ett lokalt förbud mot tiggeri.

24 april 2019 05:30

I oktober 2015 skrev Sverigedemokraterna en motion till kommunfullmäktige om att förbjuda tiggeri. Motionen ledde till många talare vid talarstolen som med eftertryck ifrågasatte partiets människosyn och nekade bifall till motionen. Men nu är det annat ljud i skällan för Moderaterna som gör en kovändning. Partiet menar att tiggeriet göder kriminalitet och människohandel.

–Man kan lugnt säga att omvärlden har förändrats. Vellinge lade en motion om att förbjuda tiggeriet och som prövades rättsligt och visade sig vara lagligt. Man har undersökt fenomen djupare med en organiserad verksamhet. Det finns de som tjänar på det här, säger Lars Alriksson, Moderaterna.

I motionen skriver partiet att tiggeri inte är en lösning för de utsatta EU-medborgarna som befinner sig i Sverige och att ansvaret för de utsatta EU-medborgarna vilar på deras hemländer, inte på svenska kommuner.

Vidare skriver motionärerna att regeringens tidigare samordnare i tiggerifrågan anser att tiggeri bör förbjudas och att tiggeriförbud inom EU är vanligt.

Har Gällivare ett stort problem med tiggeri?

– Jag tycker inte Gällivare har ett ordningsproblem med tiggeri, säger han.

Miljöpartiets Henrik Ölvebo säger att tiggerifrågan inte är ett problem och att han inte ser vad ett lokalt förbud skulle göra.

– Jag förstår inte att man lägger politisk kraft på ett icke-problem. Det finns studier som visar på att tiggeriet inte är organiserat. Det känns som det är ett föråldrat synsätt, säger han.

– Jag tycker absolut att ansvaret att en del av ansvaret ligger på EU-medborgarnas hemländer och att inte anta ett förbud är inte lika med att de inte behöver ta ett ansvar. Självklart måste hemlandet ta ansvar, säger Henrik Ölvebo.

Jeanette Wäppling, Vänsterpartiet, menar att man inte kan förbjuda fattigdom.

– Jag ser inte heller att det är några problem här i vår kommun. Är det så att de som tigger utnyttjas av ligor är det en polisiär insats som krävs. Sverige har också som jag förstått ett samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien om barnrätt, jämställdhet och sociala frågor för att bekämpa tiggeriets rötter istället för tiggarna. Det hjälper inte att förbjuda tiggeriet i Gällivare kommun som inte har några problem, säger hon.

Paula Palmqvist, Sverigedemokraterna, är inte förvånad över motionen.

– Det är kul att de använt kopieringsmaskinen. Skämt åsido, jag har väntat att det här skulle komma men jag trodde de skulle vara lite snabbare på bollen. De ville förmodligen inte göra det när de satt i majoritet, det är lättare att komma med det nu när de sitter på andra bänken, säger hon.

Birgitta Larsson, Socialdemokraterna, säger att hon inte läst motionen och därför inte vill uttala sig i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Olofsson