Fullt av mogna gubbar

På jordgubbsodlingen i Mockträsk är det hektiska dagar när bären nu mognar för fullt.
? Det ser ut att bli en bra skörd, säger Elisabeth- Erixon- som efter 30 år efter säsongen pensionerar sig från jordgubbslandet.

MOCKTRÄSK2005-07-19 06:30
Hon beskriver förra årets jordgubbsskörd som snudd på katastrofal:<br>&nbsp;? Det var de två tidigare torra somrarna som bäddade för det. Men vi vet ju inte slutresultatet för året ännu fast hittills ser det lovande ut. Det behöver komma regn emellanåt för vi har ingen bevattning här, säger Elisabeth Erixon.<br>Liten odlare<br>Hon började som liten odlare med 3.000 plantor och för varje år har landet vuxit sig större. Nu har Elisabeth Erixon 3,5 hektar jordgubbsland.<br>&nbsp;? Min dotter har lika mycket drygt en kilometer härifrån. Från nästa år tar hon över allt det här, säger hon och blickar ut över sina jordgubbsland.<br>För tre år sedan funderade Elisabeth Erixon på att ta pension, men säger med ett skratt att hon inte kände sig tillräckligt gammal då.<br>&nbsp;? Jag gillar ju att hålla på med jordgubbar. Nackdelen har varit att jag aldrig har kunnat vara ledig på sommaren, men det blir jag från nästa sommar, säger hon.<br>Full rörelse<br>I början av förra veckan började jordgubbarna i Mockträsk bli mogna för plockning. Det är liv och rörelse på odlingen när Kuriren gör ett nedslag där på måndagsförmiddagen. Anställda jordgubbsplockare bär låda efter låda till det lager där jordgubbarna mellanlandar innan de sedan slussas vidare ut till handeln. En och annan kommer och köper några liter. Många har sin egen hink i handen och plockar själv.<br>Kerstin och Ivan Lindström har kommit från Luleå på sin årliga utflykt till Mockträsk.<br>&nbsp;? Jag köper nästan aldrig jordgubbar från södra Sverige utan väntar på ortens. De är mycket godare, säger Kerstin Lindström och tar sig en smakbit medan hon plockar.<br>&nbsp;? Sedan tycker vi att det är en trevlig utflykt att åka hit, säger Ivan Lindström.<br>De tänker plocka varsin hink full och passar de närmaste dagarna på att äta så mycket jordgubbar de orkar.<br>&nbsp;? Resten fryser jag in och kokar sylt av i vinter, säger Kerstin Lindström.<br>De är båda överens om att jordgubbar är som godast direkt från landet. Precis samma smak har Elisabeth Erixon:<br>&nbsp;? Jordgubbar ska vara solvarma. Sätt dem aldrig i kylskåpet! Det händer att jag äter med socker och grädde till men de är allra bäst naturella, tycker hon<br><br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!