Misstänkte "cykelmannen" i Eskilstuna anhållen

En man i 20-årsåldern har gripits, misstänkt för en serie angrepp mot kvinnor i Eskilstuna. Mannen anhölls senare efter förhör.

17 september 2019 17:03

Det var på tisdagseftermiddagen som polisen grep mannen som pekats ut som den person som cyklat runt i Eskilstuna och angripit kvinnor på måfå.

Den misstänkte greps nära Fors kyrka sedan flera personer hört av sig till polisen med tips. Under kvällen beslutade åklagare att han skulle anhållas.

Det var flera inringare, i och med att vi fått genomslag i medierna med signalementsuppgifterna var folk på alerten. Då började de ringa, de vill ha tag i honom också, säger förundersökningsledare Fredrik Hedlund till TT.

Gripandet gick lugnt till, enligt polisen.

Kan finnas mörkertal

Utredningen har vuxit till sammanlagt 15 ärenden med 18 målsägande sedan fler kvinnor anmält att de drabbats av cykelmannen.

Vi tror att vi har ett högt mörkertal. Det första kända fallet är den 17 juni, sedan har det eskalerat under förra veckan med flera ärenden, säger Hedlund.

Attackerna följer ett tydligt mönster.

Det sker helt oprovocerat. Ofta står de med ryggen emot, när de vänder sig om får de en smäll, säger han.

Hotat med att döda

Cykelmannens modus operandi är att cykla runt i stadsdelen Söder i Eskilstuna under eftermiddag och tidig kväll, parkera cykeln, kliva av och slå eller spotta på kvinnorna. Därefter cyklar han därifrån, lugnt och stilla.

Han har sagt “gå härifrån” eller “pratar ni med mig”, han har även yttrat mindre fina ord på engelska, och vid något tillfälle har han hotat med att döda dem, säger Hedlund.

Mannen angriper nästan uteslutande kvinnor. Endast en man har anmält att han attackerats.

Vi hittar ingen röd tråd bland kvinnorna, det finns ett vitt spektrum i både utseende och ålder. Det finns inget som kopplar ihop dem.

Polisen har ingen teori om vad motivet kan vara bakom brotten. Fredrik Hedlund vill inte spekulera i om cykelmannen kan lida av en psykisk sjukdom, hur farlig han är, eller om det finns risk för att han blir ännu våldsammare.

Den händelse som de råkat ut för är inte särskilt trevlig och ska helt enkelt inte ske, säger han.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Paulsson Rönnbäck/TT