Minskat knarkflöde efter coronautbrottet

Flödet av narkotika in i Sverige har kraftigt minskat sedan länder stängt sina gränser på grund av coronapandemin. Det gäller även narkotikahandeln i Norrbotten, säger Oscar Lindvall vid tullkriminalen i Malmö.

31 mars 2020 05:00

Flödet av knark in till Norrbotten har som oftast transporterats via Finland och Öresundsbron i Malmö. Nu har Finland stängt sina gränser, inte bara till och från Sverige, utan även från Ryssland och länderna i Baltikum.

När det gäller narkotikatrafiken som kommer in till Sverige via Öresundsbron i Malmö är det snudd på tvärstopp.

– Det är stor skillnad, det är inte alls den trafiken över Öresundsbron som vi är vana vid, säger Oscar Lindvall, tullåklagare på tullkriminalen i Malmö.

– Det kommer fortfarande danska medborgare till Sverige, men det är som vi ser det inga knarkkurirer utan personer som arbetar i Malmö. Det är också svenskar som arbetar i Danmark.

Han säger också att sedan danska myndigheter har stängt gränsen mot Tyskland är stora delar av Europa avskurna.

Det finns dock några kryphål kvar och det är alla långtradare som kommer in via färjelägren i Malmö och Trelleborg. Det är bara månader sedan som tullen i Trelleborg gjorde ett stort beslag där narkotika hittades i två långtradare med virke. I virkeshögarna fanns ett speciellt utrymme med cirka 127 kilo amfetamin, cirka 238 kilo cannabisharts och cirka 6 kilo ecstasypulver till ett värde av cirka 55 miljoner kronor. I och med att knarktransporterna via Öresundsbron just nu är begränsade har tullen i Skåne förflyttat sin verksamhet.  

– Så är det ju. Nu har vi extra personal vid städer som Trelleborg och Malmö till exempel, där det kommer färjor med både persontrafik och långtradare från Tyskland och Polen. Den här typen trafiken går som vanligt, liksom post, säger Oscar Lindvall.

Han säger vidare att det förekommer trafik mellan främst Danmark och Sverige via privata båtar som lägger till i olika småbåtshamnar men det är likadant här att tullen har bra kontroll på de flesta hamnarna i området.

– Även här lägger vi lite extra energi, säger Oscar Lindvall.

Att gränser mellan länder stängs får också betydelse för narkotikatrafiken till Norrbotten.

– Men så är det ju. Det vi får in här nere ska ju spridas över hela Sverige så det är klart att det även gäller Norrbotten.

Henry Hannu, chefen för operativa samordningen på tullen i Haparanda, säger att även vissa isvägar mellan Sverige och Finland är stängda.

– Vi har inte gjort några större beslag senaste veckorna, säger Henry Hannu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist