För tre år sedan startades lägret "Vår kulturvagga" – ett läger där meänkieli, kvänska, finska, svenska, norska och även nederländska används. Ett läger där barn, och föräldrar, får chansen öva på språket och träffa andra med liknande kultur. Lägret har blivit en succé – och i år har 59 personer anslutit till Seskarö.
– Det brukar bli succé, vi lyckades bra första året och sen har det bara ökat, säger Daniel Särkijärvi som står bakom lägret.
– Man märker redan att intresset för språket ökar. Många har redan börjat fråga om hur lägret blir nästa år. "Nästa år ska jag kunna mycket mer meänkieli" är det en som har sagt, fortsätter Särkijärvi.
Han är övertygad om att lägret ger mycket för ungdomarna som är med.
– Det viktigaste är att de kan få den här identitetskänslan. Här får de träffa andra och upptäcka att det finns fler som har samma minoritetsspråk och få en känsla av att det här är vår kultur, det här är vårt språk.
Språket smyger föreläsare och lekledare in under hela lägret. När Kuriren var på plats på Seskarö var det lässtund. Tove Reibo, som kommit dit från norska Storslett, hade högläsning i kvänska. Kvänska kan kallas för Norges motsvarighet till meänkieli och liknar språket väldigt mycket.
– Det är spännande att se barnen finna varandra och prata olika språk, berättar Tove Reibo.
Det här lägret på Seskarö pågår fram till söndag. Nästa läger går under påsken, den gången just uppe i Nordnorge.