"Min klient försökte rädda livet på honom"

En av de mordåtalade männen gjorde hjärt- och lungräddning på 28-åringen. Det framgår av förhör och de uppgifter som mannens försvarsadvokat nu lämnar.

Marcus Ström uppger att hans klient försökt rädda livet på den 28-årige man som åklagaren hävdar mördades i Kiruna i somras.

Marcus Ström uppger att hans klient försökt rädda livet på den 28-årige man som åklagaren hävdar mördades i Kiruna i somras.

Foto: Tommy Lundqvist

Kiruna kommun2019-12-05 14:16

– Min klient försökte rädda livet på honom. Han har absolut inte haft något syfte att döda, säger Marcus Ström, som försvarar 38-åringen.

Alla åtalade i fallet, som inträffade i slutet av juli i Kiruna, nekar till mord. Ströms klient erkänner misshandel och brott mot griftefriden.

– Det framgår tydligt att min klient inte varit mannens baneman. Han var inte med i det skedet när mannen avled, säger Ström.

Har misshandeln skett i olika omgångar?

– Det är ett kort förlopp. Vi talar om ungefär 1,5 minut av fullt kaos.

Har din person någon koppling till platsen där kroppen återfanns?

– Vi har kommit överens om att vi inte lämnar fler kommentarer än så här i det här skedet, säger Marcus Ström.

Den 37-årige mannen erkänner misshandel, vållande till annans död och brott mot griftefriden. Bilden som samtliga inblandade ger är att det handlar om en misshandel som spårat ur.

– Mannen skulle "sättas på plats" men allt fick en tragisk utgång. Min klient mår mycket dåligt. Han är djupt ångerfull och hade aldrig kunnat föreställa sig att det skulle slutat så här, säger Håkan Lundström, mannens försvarare.

Lundström fortsätter:

– Något motiv till att döda har han inte. Han har inte haft några kontroverser med mannen tidigare utan snarare accepterat att delta i misshandeln.

Den tredje inblandade, en 29-årig man i vars lägenhet åklagaren uppger att 28-åringen mördats, erkänner bara grov misshandel.

– Han förnekar vållande till annans död. När det gäller brott mot griftefriden kan han varken erkänna eller förneka, och i varje fall erkänner han inte grovt brott, säger 29-åringens försvarare Lars Grönberg.

Betyder det att han var kvar i lägenheten när de två andra hanterade kroppen?

– Han har inte varit med. Exakt vad det innebär kommer visa sig i rättegången.

Grönberg bekräftar att hans klient haft motiv till att misshandla 28-åringen.

– Det stämmer. Det är en lång historia. Jag vill inte gå in på den nu.

I  bevisning finns ett samtal som 29-åringen ringt till en fjärde man, strax efter klockan fyra på morgonen den 27 juli, då åklagaren hävdar att mordet begicks. Mannen har i ett förhör uppgett att samtalet handlade om att "köra ut en gubbe till skogen".

– Jag har ingen kommentar till det. Den mannen har lämnat olika uppgifter i förhören. Det är oklart vad som sagts i telefonsamtalet, säger Lars Grönberg.

Lars Grönberg försvarar den 29-årige mannen.
Lars Grönberg försvarar den 29-årige mannen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!