– Det var ingen ordning alls. Vi kände oss inte bekväma och valde att dra oss ur, berättar Nils-Henrik Sikku, dåvarande styrelseledamot i Bágo.
Det var när arvodena skulle betalas ut efter en samisk författarfestival, som hölls i samband med Jokkmokks marknad, som de märkliga händelserna utspelade sig.
– Vi visste ju att vi hade pengar som täckte det här men när vi skulle betala så saknades det pengar. Det var i storleksordningen 200 000 kronor som vi skulle ha på kontot. Vi påtalade att något måste vara fel.
Den kvinnan som på söndagen häktades, misstänkt för grov förskingring, skötte ekonomin även på den tiden.
– Efter ett litet tag hade vi helt plötsligt pengar på kontot igen. Ja men då tänkte vi att det var ju för väl, då löser det sig. Men det gav ingen bra känsla, vi misstänkte att något inte var riktigt "rent" om jag säger så.
Läs mer: Kvinna häktad för grov förskingring
På sammanslutningens årsmöte påtalade Bágos representant vad som hänt och att man var orolig för att något inte stod rätt till men fick inget gehör bland de andra medlemmarna, uppger Sikku.
– Då bestämde vi oss för att lämna och anlitade en vanlig revisionsfirma i stället. Senare så visade det sig att hon inte betalat in egenavgifter så vi åkte på en skattesmäll på ungefär 30 000 kronor som vi var tvungen att ta hela vårt verksamhetsstöd för att täcka in. Bokföringen var helt uppåt väggarna.
Läs mer: Advokaten: "Hon har inga pengar själv"
Nils-Henrik Sikku betonar att de inte med säkerhet kan säga att det pågick oegentligheter redan då.
– Nej, vi vet inte det. Men med tanke på hur det gick till, att pengar helt plötsligt dök upp på vårt konto, så har man ju sina misstankar. Jag tackar gudarna för att vi gick ur för nu har vi ett jättestort projekt som vi driver med stora summor, så det hade kunnat sluta med förskräckelse, säger han.
Läs mer: Förskingringshärvan växer
Ordförande i den drabbade sammanslutningen, Christer Högström, var inte med på den tiden och kan inte kommentera själva händelsen.
– Men när man drabbas av något sådant här så försöker man ju lyssna med folk och forska bakåt i tiden. Mig veterligt är det här den första signalen som vi får om att något misstänkt skulle inträffat tidigare, säger han.