Östra länken är ett av Luleå kommuns allra största projekt. Kostnaden för de två första etapperna är beräknad till cirka 300 miljoner. Det handlar inte bara om att bygga nya vatten- och avloppsledningar,utan många miljoner satsas på parker och grönområden.
– Det satsas mer och mer på de gröna miljöerna och det är jätteviktigt. De som bor i sina lägenheter i stan behöver ha oaser de kan komma ut till, säger Catrin Lundström Collin, anläggningsansvarig vid Parkkompaniet, som är det företag som sköter jobbet med planteringarna.
Redan förra våren planterades de första växterna ut. Arbetet sker i etapper och senhösten 2017 stoppas de sista lökarna i backen. Området runt Golfängen, som i dag används som upplag, blir sist färdigt.
– Ett fantastiskt och roligt projekt att jobba med. Det är kul att man kommer ihåg att göra trevligt på samma gång som man gräver ner ledningar och man satsar oerhört mycket på planteringarna, säger Catrin Lundström Collin, som är övertygad om att Luleåborna kommer att uppskatta deras arbete då allt är klart.
Nu, då området öppnats upp för allmänheten, har de också fått ta emot uppmuntrande ord från förbipasserande. För en tid sedan ringde en kvinna och hade frågor om planeringen i nya Kronanrondellen.
– Hon sa att det var den snyggaste rondellen hon någonsin sett. Hon ville också veta vilka växter som vi planerat där, berättar hon.
Ett problemen med ett så här stort projekt är logistiken. Det är många områden att plantera och det gäller att de har hemma de träd, buskar, planrot och lökar som ska vara på just det speciella området.
– Många gånger måste vi få fram växter snabbare än vi beställt, men vi gör så gott vi kan, säger hon.
Alla buskar och träd som de planterar kommer från södra Sverige, så det är inget som de bara kan åka och hämta någonstans.
– Det är lite synd att det inte finns någon som odlar buskar och träd här uppe, men det växer lite för långsamt här, säger Catrin Lundström Collin.
Hon berättar också att det finn sen tanke bakom de olika planteringarna och att de knyter an till området på olika sätt.
– Vid lekparkerna planterar vi rönnspirea, som är väldigt tålig. Det vinbärs- och krusbärsbuskar som barnen kan äta från, berättar hon.
Ett annat exempel är området runt den nya pumpstationen.
– En avloppsbyggnad är kanske inte så rolig. Runt den har det planterats 1 400 buskar, vit ölandstok och blåbärstry.Blåbärstry har jättegoda bär, så där kan man stanna och äta, säger Catrin Lundström Collin.