Remibar har fixat vandringsvägarna

Den världskände fotografen Mattias Klum var dragplåster när miljöprojektet Remibar slutredovisades.

Projeketet Remibar. Till vänster står projeketledaren Ida Schönfeldt och biträdande projeketledaren Soifa Perä. De hade bjudit in fotografen Mattias Klum till slutredovisningen av projeket Remibar och vid hans sida står konstnären Iris Alexandrov, som också var med.

Projeketet Remibar. Till vänster står projeketledaren Ida Schönfeldt och biträdande projeketledaren Soifa Perä. De hade bjudit in fotografen Mattias Klum till slutredovisningen av projeket Remibar och vid hans sida står konstnären Iris Alexandrov, som också var med.

Foto: Per Öbom

Miljö2016-09-28 20:00

Remibar är ett miljöprojekt som startade 2011 i Norrbotten och Västerbotten. Projektets mål har varit att minska på antalet vandringshindrande trummor och dammar i fem stora vattensystem i de två länen. I Norrbotten har tre olika vattenområden omfattats av projektet; Varjisån, Råneälven och Ängesån.

– Totalt för hela projektet har vi gjort 300 vandringsåtgärder och totalt handlar det om en sträcka på över 170 mil, berättar projektledaren Ida Schönfeldt, Trafikverket.

Åtgärderna som gjort handlar om att ta bort hinder och skapa fria vandringsvägar för fiskar, uttrar och andra vattenlevande djur. Hinder i form av dammar, vägtrummor och annat, som människor byggt och som gjort de svårt för djuren att ta sig fram.

– De förstod inte på det sättet då, men de gjorde inte fel med vilja, förklarar hon.

Det tar många år innan de kan se frukten av alla åtgärder de gjort. Men redan nu kan de börja ana att åtgärderna gett resultat för att den fridlysta flodpärlmusslan ska finnas kvar i våra vattendrag i framtiden

I december avslutas hela projektet och på onsdagskvällen de bjudit in den världskände fotografen Mattias Klum, för att låta honom i ord och bilder berätta om hotade arter och miljöer runt om i världen.

– Han berättar om miljön i ett globalt perspektiv och vi ur ett mer lokalt, säger Ida Schönfeldt.

Mattias Klum lovordar projektet och tycker att det är en stor styrka att så många olika parter jobbat tillsammans. Och att miljöprojekt som Remibar har stor betydelse för framtiden.

– Det är grunden för vår ekonomi, överlevnad, hälsa och välbefinnande, påpekar han.

Fakta Remibar

Remibar är ett samarbetsprojekt mellan Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, Trafikverket, Skogsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten, Sveaskog, SCA och Holmen.

Projektet har finansierats av EU-kommissionen genom Life-programmet, som är EU:s miljöfond. Totalt har EU-kommissionen beviljat bidrag till 183 projekt inom ramen för Life-programmet.

Projekten bidrar till att förbättra bevarandestatusen för hotade arter och livsmiljöer.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!