Matsvinnsvågen, som den kallas, har plockats på initiativ av eleverna på Bergskolan och Björkskataskolan.
Vågen ska minska svinnet vid kommunens skolmatsalar.
– Det slängs 25 kilo varje dag bara här på Björkskataskolan. Målet är att halvera det till påsk, säger Lizette Råberg, lärare på skolan.
Samtidigt har en likadan våg installerats på Bergskolan.
– Det är lite kul, det blir en tävling mellan skolorna om bästa resultat, säger Lizette Råberg.
Vågen väger den mat som slängs och omsätter dessutom svinnet i kronor och ören. Detta med utgångspunkt av att skolmaten kostar 40 kronor per kilo, och tio kronor per portion (250 gram).
När eleven slänger mat i vågen kan hen avläsa på öret hur mycket pengar som kastas bort.
– Det lustiga är ju att det slängs mer om det är populära rätter. Eleverna överskattar då hur mycket de orkar äta, säger Råberg.
– Är det äcklig mat tar man lite och fyller på med smörgåsar, säger Saga Midfjäll, elev.
Matsvinnsvågen ingår i skolprojektet Futurize som pågått under två års tid vid de två skolorna.
Syftet med projektet var bland annat att öka elevernas och skolpersonalens miljömedvetenhet, särskilt när det rör mat- och energianvändning.
Saga Midfjäll, som går i nian, var med från början.
– Jag var ensam sjua i projektgruppen så i dag är det bara jag kvar, säger hon.
Idén om att skapa en matsvinnsvåg fick man från andra skolor berättar hon. Men de vågar som nu tas i bruk i Luleå är unika.
– Vi åkte till Teknikens hus och de tog fram vågen på vår begäran, säger Saga Midfjäll.
Första dagen gick det sådär, eleverna slängde sin mat som vanligt och de flesta noterade inte hur mycket maten de ratat var värd.
Men klasserna får information om hur vågen ska brukas och vid invigningen på måndagen var det både tipsrunda och andra små jippon för att sälja in projektet till eleverna.
– Det kommer även att bli åtgärder från projektet. Vi har tittat på sophantering till exempel. Och på belysningen, den står ofta på när skolan är stängd, säger Saga Midfjäll.
Vågen kostar 45 000 kronor styck och ska betalas med den besparing som görs när matsvinnet minskar. Projektet är välsignat av skolpolitikerna som 2015 skrev avtal med eleverna om att de.