Värmeljusen står för mys och vi svenskar myser väldigt, särskilt under vintern och i juletid. Runt 300 miljoner små aluminiumbehållare blir kvar efteråt och för 1,5 år sedan så var det bara att dumpa dessa på miljöstationen i bostadsområdet. Men så kom en ny tolkning av ett EU-direktiv vilket innebär att kopparna inte längre räknas som förpackningar. Det gjorde att FTI, Förpackningsinsamlingen inte längre sköter insamlandet. Det är numera en fråga för kommunerna själva.
Insamlandet har kommunerna löst på lika olika sätt. I Luleå ska man numera dra till de stora återvinningsstationerna som exemplevis Kronan och Råneå. Och här dumpas de i behållaren för metall. En behållare där alla metallrester ska läggas oavsett varifrån de härrör, gräsklipparen eller annat.
Att medborgarna sorterar fel och fortfarande lägger kopparna på FTI:s miljöstationer händer nog, säger Renhållningens Anton Lindström men han har gott hopp om Luleborna:
– Jag tycker det verkar fungera väldigt bra och de flesta verkar vara på det klara hur detta ska sorteras, även om det blivit lite bökigare, säger han.
Helst så ska den som slänger ljuskopparna separera den lilla brickan i botten av behållaren, den som håller veken, för den brickan är nämligen av järn.
– Ja det är bra om man gör det, för sen så sorteras materialet automatiskt, men vi skäller inte på den som inte har gjort det, säger han.
Aluminiumkopparna liksom annan metall säljer Renhållningen vidare till företaget Stena i Uddebo i Luleå.